Három futamon van túl az Optimist Országos Bajnokság, amit a csopaki Procelero SE rendez. Az első kvalifikációs napon két menetet teljesített a két csoportra bontott 112 fős mezőny – közöttük olasz, spanyol és szlovák versenyzők. A selejtező szakasz első napjára a tervezett három futamból kettőt mindkét csoport számára lebonyolítani, míg a második napon extrém körülmény között – helyenként 29 csomós szélben – egy további menettel gyarapodott az eredménylista.

A hűvösen, de friss délnyugati szélben induló első futam hibátlan rajtjait követően viszonylag stabil körülmények között teljesítették a nyitófutamot a mezőnyök. Nem sokat várakozott Farkas Péter vezető rendező, némi pályarendezést követően – enyhén jobbra fordult a szél - a második futam indításával, ami ugyancsak különösebb extra nélkül – eltekintve a szél további enyhe jobbra fordulásától - be is futott. A harmadik menet is bíztató körülmények között indult, ám az elsőként rajtoló csoport harmadik szakaszára már vészesen gyengült a szél – ráadásul a korábbi friss szélből megmaradtak a hullámok -, a mezőnyök számára egyre reménytelenebben tűnt a célvonal elérése, így a rendező félbeszakította a vergődést és rövid várakozás, illetve a továbbra is jobbra forduló szélben történt pályatűzési kísérlet után lezárta a partra vezényelte a mezőnyöket, ahol aztán le is zárta a napot.

A második nap az előre jelzett jelentős erősödéssel indult, ugyancsak délnyugati irányból fújó, de lényegesen erősebb szélben vitorláztak a versenyterületre a fiatalok. Már ebben a szakaszban vissza kellett fordítani néhány versenyzőt, akiknek a pályára kiérés sem bizonyult befuthatónak, és a szél egyre erősödött. A napi első – sorrendben a harmadik – futam 17-18 csomós átlagszélben rajtolt és a markánsan tovább durvuló szél nagy küzdésre késztette a versenyben maradó opésokat. Szétnyúltak a mezőnyök, – a rajtjaik között eltelt 10 perc ellenére - a két csoport összekeveredett, sokan megállni kényszerültek mericskézni, volt, aki csak félszélben tudott ide-oda vágtatni, volt, akinek egy-egy forduló bizonyult alig megoldható manővernek. A szél tovább erősödött, a futam utolsó harmadában 21-22 csomós átlagban és 26-29 csomós csúcsértékeket mutató szélben kellett versenyezni.

A sok energiát felemésztő menet után folytatódott a gorombulás, a szél átlagban is 25 csomó fölé kúszott, így a rendező AP alatt A lobogó kombinációval a kikötőkbe küldte a versenyzőket és a kiérés után nem sokkal le is zárta a bajnokság második napját. Sokakon kifogott az extrém erős szél, sokan hatalmasat küzdöttek a talpon maradásért és a befutásért, a mezőny eleje azonban stabilan vitorlázott ilyen körülmények között is.

Az eredményeket itt lehet nézni. https://mvszhirdetotabla.hu/optimist-orszagos-bajnoksag-2024/eredmenyek