Detre DiánaEz az eddigi legjobb helyezése, és messze még a szezon vége!

Gratulálunk és további sportsikereket kívánunk Neki!

- Rendhagyó versenyen vagy túl. Az elmúlt hetek időjárási anomáliái a Hyeres-i világkupa futam forgatókönyvét is jócskán átírták. Mesélnél erről nekünk kicsit bővebben?

Ez volt a 42. Hyeres-i Francia Vitorlás hét. Legendás nagy szeles hely, édesapámék (Detre Szabolcs olimpiai bronzérmes vitorlázó - a szerk.) is sok viharos történetet mesélnek nekem erről a versenyről. Már jó párszor részt vettem ezen a regattán és bizony nagy százalékban igen csak komoly szelek fújtak arrafelé.
De idén minden másként alakult. A 6 napos verseny egyik napján sem fújt 10 csomónál nagyobb szél. És általában ez a kis szellőcske is csak a késő délutáni órákban érkezett meg, így az egész napos idegőrlő várakozás után, sokszor a naplementében kellett még végigpumpáljunk egy-két futamot.

- A körülmények igencsak felborították az erőviszonyokat. Te miként birkóztál meg a megváltozott körülményekkel?


Murphy törvénye szerint a verseny előtti időszakban nem igazán edzettünk sokat ennyire gyenge szélben. Ezért az első két futam amolyan bemelegítés is volt a hét többi napjára. A gyenge szélben a legnehezebb, hogy a haladáshoz folyamatosan pumpálni kell. Egy futam általában 35, de inkább 40-45 perces volt. Fizikailag ez igen csak megterhelő mutatvány, de nem ez az egyetlen nehézség, amivel meg kell küzdeni. A szél iránya és erőssége is egyfolytában változott. Taktikailag is folyamatosan a maximumot kellett nyújtani, ahhoz, hogy az ember ne kerüljön a mezőny végére.
Ezzel az összetettséggel nehéz megküzdeni a hét minden napján.
Számomra az is okozott némi nehézséget, hogy általában reggel 9-től, teljes kilátástalanságban, egész nap stand by- ban kellett állnunk a parton.
Pszichésen ez is egy nagy csata. Ki bírja jobban elviselni az egész napos várakozást, majd a nap végére újból felpörgetni magát a kemény futamra

- Végig versenyezted egész áprilist. Hogy érzed miben sikerült előrelépned korábbi önmagadhoz képest?

Az elmúlt egy hónapban két világkupán vettem részt. A hyeresi regattán úgy érzem, hogy egy igen nagy és fontos lépést tettem a sikeres folytatáshoz.
Erőnlétileg, taktikailag magabiztosabb voltam, mint valaha. A 21. helyezésemmel bár nem teljesen vagyok elégedett, de ha megnézem, hogy kiket utasítottam magam mögé, akkor azért vállon veregethetem magam.

- Mi az amiben javulnod kell az elmúlt 4 verseny tapasztalatai alapján?

Még több, még gyorsabb helyzetfelismerés, konfrontációs helyzetekben még inkább kiharcolni a megfelelő pozíciót. És persze nem áll meg a munka, folyamatosan edzeni, mind fizikálisan, mind vízen. Továbbá természetesen nagyon fontos, hogy minden egyes hibát és jó megmozdulást is ki kell elemezzek magamban és edzőmmel együtt. Erre most nagyon nagy hangsúlyt szeretnék fektetni, mert működik.

- Miként alakulnak az elkövetkezendő hetek számodra?

Egy hét itthoni pihenő adatik meg nekem. Május 11-én utazom vissza Brestbe, 5 napos edzőtáborra. Onnan egyenesen repülök Sziciliába, ahol egy csapat Európa-bajnokságon veszek részt, két kiváló magyar versenyző társammal. Ennek végeztével pedig egyenesen Hollandiába repülök, a május 25-n kezdődő Medembliki Világkupa versenyre.