Szept. 2: RS:X Világbajnokság Kerteminde,  4. nap

DetreValami bűzlik Dániában...

Lezárultak a kvalifikációs futamok, amik számomra egytől egyig tartogattak valamit, amivel biztosra mehettem, hogy nem fogok bejutni az arany csoportba.
Habár a pályán mutatott produkcióim általában bíztatóan jól indulnak, mindig ott tudok lenni az első harmadban, ne adj isten az első 10-ben, de aztán minden nap összejött valami balszerencsés jelenet, amivel a jó helyezéseim elúsztak.
Voltak kisebb technikai hibák, de a legnagyobb érvágást egy latni keresztbe törése jelentett, ami miatt nem tudtam befejezni a futamot.
Most az ezüst csoportban versenyzek, de a tegnapi ismételten gyönyörű szeles napon sem jött a zsuga. Csináltam két rossz rajtot, ami után fölfele kellett kapaszkodni, ami nagyjából ment is, mert igen jó a sebességem ebben a 17-20 csomó körüli szélben. De a nagy igyekezetem átment egy kicsit kapkodásba és ismét elkövettem olyan hibákat, amivel a kemény munka eredménye kárba veszett.
Lehet, hogy csak lámpalázas voltam, hisz tegnap a dán herceg szerény yachtja is lehorgonyzott a rajtvonal alá és figyelte az ezüst csoport futamait.
Mára sajnos nagyon gyenge és még leálló szelet írnak és ügyes módon ma 3 futamot szeretnének a nőknek rendezni, mivel még mindig elmaradásban vagyunk...
Na, de kedves rendezőség, erre tegnap kellett volna gondolni a siklatós, napsütéses időben.
Meglátjuk mi lesz, mindenképp szeretnék egy tisztes véghajrát összehozni. 

 

Szept. 1: RS:X Világbajnokság Kerteminde,  3. nap

pihenőnap.

Aug. 30: RS:X Világbajnokság Kerteminde,  2. nap

Detre DiánaTúl vagyunk az első, igencsak élmény dús verseny napon. Nem tudok mást mondani, minthogy egyszerűen fantasztikus volt ma a vízen!
Szikrázó napsütés, 18-23 csomós kifújt szél. Persze senki ne higgye, hogy valami kellemes nyár végi "last minute" szörfös turnén jártam ma. Kő kemény 3 futamot teljesített a női mezőny, mivel a tegnapi napon nem rendeztek nekünk egyetlen menetet sem.
Annak ellenére, hogy ilyen viszonylag nagy szélben az ember azt gondolná, hogy csak menni kell, igencsak taktikás volt a pálya.
Sok nagymenőnek is meggyűlt a baja a megfelelő oldal megválasztásával. Nagy meglepetéssel szolgáltak a kínai lányok. Elképesztő gyorsak és valahogy nagyon megérezték, hogy merre kell menni a mai napon. Ezzel persze borítva a szokásos papírformát.
Számomra a mai nap végeredmény tekintetében nem a legtökéletesebb, de annak a részeredmények viszont nagyon örülök, hogy ebben a szélben irtó gyors tudok lenni és végre a rajtjaim is bátrak, lendületesek, pontosak, mondhatni szuperek voltak.
Az összes futam első szakaszában mindvégig top 10-ben kavircoltam a pályán. Viszont valahogy minden egyes futamban becsúszott egy olyan ostoba hiba, mint például fordulónál vitorla beejtés, túl sokáig maradni a lepörgésben, és a legdurvább, ami a legnagyobb érvágást jelentette, egy érthetetlen pöff és egy érthetetlen hátra szaltó... Az ilyen látványos elem sajnos nagyon sokba kerül pontszámilag és helyezésileg. 10. helyről ezzel sikerült 25-re hátravágódnom, de utána próbáltam menteni a menthetőt és visszatornásztam magam 18-ra.
Így a nap végére sajnos nem áll túl jól a szénám az arany csoportba való bekerüléshez.
A 41. helyen állok, és 33-ba kell bekerülni a holnapi napon.
Az előrejelzések szerint hasonló szél lesz, mint a practice race-en volt, ami csak annyit jelent, hogy nagyon pöffös, forgolódós lesz. Ami pedig számomra annyit jelent, hogy bármi lehetséges, csak hiba nélkül kell versenyezni, ennyi az egész:)

Aug. 29: RS:X Világbajnokság Kerteminde,  1. nap

Sajnálatos módon mi lányok ma nem versenyeztünk, egész napos stand by-ban
voltunk a parton, figyelve a fiúk kínkeserves küzdelmeit, hogy teljesítsék mindkét csoportban az előirányzott két futamot.
A rendezőknek sem volt könnyű dolga, hisz egész nap 3-5 csomónál nagyon nem volt
erősebb szél. Annak ellenére, hogy párszor igencsak esőt és szelet jósló fekete felhők gyülekeztek az öböl fölöt. Végül szél nem lett belőle.
A férfiaknál végül sikerült 2 - 2 futamot kierőszakolni, igencsak aktív pumpálással. De holnapra viszont szerencsére már elég friss szelet mondanak, így ha minden jól megy, akkor lezavarnak nekünk 3 futamot, hogy kissé behozzuk a lemaradást.

Aug. 28: RS:X Világbajnokság Kerteminde,  -1. nap

KertemindeTúl vagyunk az első igazi hivatalos bemelegítésen.
Az előrejelzéseknek megfelelően gyönyörű napsütés és 10-14 csomós szél fogadott minket.
A rendezőség pontban 13 órakor előtte az első próbafutam rajtját. Mondjuk ahogy ilyenkor lenni szokott, senki nem igazán figyelt a zsűrire... mondhatni se kép, se hang, csak megy mindenki előre. Az általános visszahívó senkit sem igazán érdekelt. De ilyenkor ennek még nincs semmi jelentősége.
Számomra ez a futam igencsak biztatóan sikeredett. Sikerült az első bóját top 3-ban venni, és futam további szakaszain is legelöl maradni. Nagyon trükkös a helyszín, de úgy érzem, hogy egész jól ráéreztem a széljárás ritmusára. Legalább is, ami mai irányt illeti.
Késő délután kicsit megkésve bár, de részt vettünk a megnyitó ünnepségen, ahol a szervezők nagyon kitettek magukért gasztronómiailag. Nagyon előkelő terülj - terülj asztalkákról csipegethetett a holnap valószínűleg kemény, gyenge szeles pumpálással kezdő szörfös mezőny.
A versenyt élőben lehet folyamatosan követni, mind a GPS nyomkövetők, mind pedig a pályát pásztázó kamerák segítségével ezen a linken!

 

Aug. 27: RS:X Világbajnokság Kerteminde,  Nyitónap

Magánlakosztály

A visszaszámlálás megkezdődött az idei RS:X Világbajnokság megkezdéséhez.
Már csak egy nap van hátra és rajthoz áll a már rég látott népes mezőny. A férfiaknál rekord  számú nevező, 120, a nőknél pedig, ha minden igaz 76 versenyző méri össze tudását 6 napon keresztül.
A kis nemzetközi csapatommal már 5 napja a helyszínen ismerkedünk a tereppel, az igen érdekes és még sok meglepetést tartogató szélviszonyokkal.
Kerteminderől annyit kell tudni, hogy egy nagyon kis takaros városka; és a „kis" jelzőt nem véletlenül használtam. Igencsak apró egy ilyen nagyszabású versenyhez képest. De a rendezőség nagyon igyekszik. Mindent elkövetnek, hogy világbajnoksághoz méltó helyszínt varázsoljanak a városból, és hogy a látogatók, és mi versenyzők egyaránt maradandó élményekkel távozhassunk innen.

Mi sem példázza ezt jobban, mint hogy a dán herceg is ellátogat majd hozzánk. De szintén példa erre, hogy minden résztvevő országnak saját sátrat állítottak fel, ahol nyugodt körülmények között lehet tárolni a felszerelést, száraz ruhát ölteni stb.
Én ráadásul abban a szerencsés és kényelmes helyzetben vagyok, hogy egy sátrat én egymagam használhatok, mivel nincs itt rajtam kívül más magyar versenyző. Sokan irigykednek az igencsak méretes magán öltözőmre:)
Továbbá a szállásunkra sem lehet semmi panaszunk, hisz a tágas holiday házunkban szaunán kívül jakuzzi is található, ami segít a néha igencsak zord időjárási viszonyokat kiheverni...

De kanyarodjunk kicsit a vízre. Francia edzőm segítségével az elmúlt napokban az gyakorlások alkalmával próbáltuk felmérni a helyi viszonyokat. Meg kell mondjam, hogy akármilyen irányból is fog  fújni a szél a futamokon, rettentő nehéz dolgunk lesz! Rég láttam már ennyire változékony szélviszonyokkal megáldott helyet. Persze ez hozhat sikert, de hozhat nagy bukást is.

Az elmúlt napokban volt szerencsénk kő kemény pumpáláshoz, kellemes hosszú swellekkel tarkított sikláshoz, és 2 nap kényszerpihenőhöz, amikor is annyira fújt a szél, hogy elvetemült ötlet lett volna vízre szállni.
Minden esetre a holnapi practice race-re az előrejelzés nagyon is kellemes siklatós időjárással kecsegtet. Viszont a folytatás, a vasárnapi első futamra már kevésbé... Igen sok esőt jósolnak és a várható szél... arról meg még szerintem még a jó Isten sem tudna semmi biztosat mondani.

De miden kiderül a maga idejében. Bármi is lesz, felkészült vagyok mind fizikálisan, mind mentálisan. Úgyhogy felőlem jöhet bármi, én a legjobbat fogom belőle kihozni!

Detre Diána