Tavaly a Xintia hurrikán pusztítása miatt sajnos elmaradt ez a rangos verseny, de idén sikerült bepótolnunk a 2010-es futamokat is.
Az előrejelzésnek megfelelően, rettenetesen hideg észak-keleti szelünk volt 3 napon keresztül. Kivételesen az egyetlen szerencse, hogy 13 csomónál nem nagyon fújt erősebb, mert különben biztos lett volna a fagyhalál.
Megjegyzem így sem volt túlságosan szívmelengető élmény a vízen töltött - olykor 5 órán át tartó - időszak.
10 fok alatt maradt végig a hőmérő higanyszála, és természetesen az Atlanti-óceán hőfoka sem több ennél így márciusban.
Ugyebár ez egy igencsak vizes sport, sokan (köztük én is) szörfcipő nélkül versenyeznek, és a legszörnyűbb, az ilyen hideg vízben, hogy az ember lábfejei szinte azonnal elfagynak és utána csak megfigyeléses alapon értesülök arról, hogy mi történik velük... Hasonló sorsra vannak ítélve a szintén csupasz kézfejek is. Sokkal körülményesebbé válnak így a manőverek.
Mindezen zord viszonyok mellett 8 futamot sikerült teljesítenie a népes, lelkes mezőnynek. Bár sokszor nagyon átkoztuk a rendezőket a futamok közötti - jelen esetben, fölöslegesen - hosszú várakozás miatt, jól tették, hogy ilyen sok futamot rendeztek.
Számomra nem volt túl sok tétje a regattának, de persze azért törekedtem a lehető legjobbat nyújtani  a szürreális hőmérsékleti, és áramlásbeli viszonyok között is.
Sokszor sikerült az élen vitorlázni, de sajnos a rettentő nehéz is volt megtartani a pozíciót az össze vissza tekergő szélben és áramlásban. Továbbá nagy keresztbeverések is voltak, amelynek következtében alakult ki a végső eredmény.
A versenyt nem meglepő módon, a hazai pálya ismeretet maximálisan kihasználó, Charline Picon nyerte. Jómagam a 7. helyen zártam a harcos francia lányok között a regattát.
Fiúknál nagy meglepetésre, az egyik edzőtársam, Martin Gavériaux taszította le a dobogó legfelső fokáról a nagy rutinos öregeket.
A díjakat pedig a 18-szoros világbajnok, la rochelli származású Antoine Albeau adta át. Sőt még a vízen is össze lehetett vele találkozni, körbeszörfözte kicsit a fagyoskodó RS:X-es csapatot.
A verseny után rögtön útra keltünk Palma de Mallorca felé, ahol egy hét múlva megkezdődik a Princesa Sofia Trophy, a Világkupa sorozat következő állomása.
Útközben kivételesen megengedtünk magunknak egy kis kikapcsolódást és megmásztuk a szörfökkel megrakott motorcsónakkal Andorra hegycsúcsait, hogy levezetésként sízhessünk egy kicsit.

 

 

Detre Diána