A minap a Jeanneau-hajókat forgalmazó Adex fővárosi irodájában találkoztam Káli Csabával, a cég ügyvezetőjével, aki  lelkesen ismertette a gyár legújabb modelljeit. A beszélgetés során a szokásos számítógépes demonstráció ezúttal elmaradt, Csaba a kezembe nyomott egy Ipad-et és azzal illusztrálta mondanivalóját. Lenyűgözött a bemutató, de leginkább az Apple új eszközének hihetetlen sokoldalúsága volt az, ami elkápráztatott. Mint kiderült, Csaba másik vállalkozása  Apple-termékeket forgalmaz, így nem csoda, hogy hamarosan összekötöttük a kellemest a hasznossal, és az Apple-termékek hajós alkalmazása került terítékre.

Az okostelefonok elterjedésével egyre több gyártó törekszik arra, hogy alkalmazásaikat ne csak a méregdrága, erre a célra készült eszközökre fejlessze, hanem a zsebben hordható, s bármikor rendelkezésre álló telefonokra is. Ennek egyik változata az Apple iPhone/iPad-ra a NAVIONICS által készített GPS-térkép szoftver.

A program a cég által forgalmazott vektoros térképi adatbázist használja (ezt használjuk pl. a Raymarine térképplotterekben) az átnézeti térképektől egészen a minden részletet tartalmazó nagyfelbontású pl. kikötői térképekig.

Ezeket a hajózási térképeket kombinálni lehet az internetről letöltött olyan alkalmazásokkal, mint pl. GoogleMap. Az eszközünkben lévő GPS segítségével egyszerű navigációs feladatokat tudunk megoldani. Összeállíthatunk egy útvonalat, melyet végighajózunk, látjuk sebességünket, irányunkat, mérni tudunk távolságot és irányt. Igény szerint rögzíti útvonalunkat. Kereshetünk adatbázisában (kikötők, világítótornyok, benzinkutak...).

De talán a legizgalmasabb és a leglátványosabb, hogy lekérhetjük az aktuális és várható széladatokat, melyet grafikus formában, térképre vetítve 3 napra, előzetesen 3 órás bontásban kapunk meg. A program kezelése nagyon egyszerű, bárki pár perces próbálgatás után tudja kezelni. Az alaphasználathoz nincs szükség internetkapcsolatra, csak extra kívánság esetén, mint pl. műholdképek, széltérképek alkalmazásánál. A program letölthető az Apple Store-ból (verzió függvényében: 9.99-39.99 EUR közötti áron).

Egy meglévő, komoly navigációs rendszer mellé tartalékként is jól jön, különösen akkor, ha nincs külső display a cockpitban. A Balatonon önmagában is jó szolgálatot tesz .

Bővebb információ: Káli Csaba, cskali@remac.hu

Gerő András