Egy héttel a balatoni évadzáró regattát követően Agárdon is véget ért a versenyszezon a kishajósok számára, melyet egy kellemes, ám ködös hétvégi versennyel zártak.

Mivel az idén nem csak a szeptember, de az október időjárása is kedvezően alakult a vitorlázók számára, s bőven volt részünk csendes, ám napsütéses időben, s mind a levegő, mind pedig a víz hőmérséklete lehetővé tette a vízre szállást, így sokan választották a vitorlázást hétvégi kikacsolódásként az őszi hónapokban is.

 

Az október végét jelző hétvége ködös reggellel, csendes, széltelen időjárással vette kezdetét, így a regattán résztvevő 42 versenyző kénytelen volt a parton várakozni, s futam nélkül zárta a napot, melyet azonban vasárnap gyengécske keleties, majd déli irányba forduló szélben rendezett futamokkal sikerült pótolni. Az optimistesek korábban keltek társaiknál, így számukra három, míg a többi osztály számára két futamot sikerült lebonyolítania a rendezőségnek. A hagyományos szezonzáró viadal pályáját a késői időpont és bizonytalan időjárás miatt nem a megszokott, „nagy tisztás" néven emlegetett vízterületen, hanem a VVSI előtti részen tűzi ki a rendezőség, s háromszög helyett középső rajtos virsli pályán versenyeztek a hajóosztályok. Az idei évben a finnesek vettek részt legnagyobb létszámban a regattán, - ők 18-an álltak rajthoz - s a legeredményesebben Schőmer Dávid szerepelt, aki összetett győzelme mellett a masters aranyat is megszerezte Sipos Péter és Héjj Ádám előtt. Azonban ők sem maradtak fényesen csillogó érem nélkül, hiszen Sipi a grand masters, Ádám pedig a junior kategória győzelmét zsebelte be. Laser Standard-ben Sulyok Miklós végzett az élen Kőrösvölgyi Zoltán és Lukács András előtt, míg a Radiál győzelmet Nyerges Miklós szerezte meg Dénes Bence előtt. Laser 4.7-ben a dobogó legfelső fokára Vajnai Zoltán állhatott fel Munkácsi Tamás és Sátori Bence elé, míg az Optimist győzelem Möhring Kristófé lett, aki Nyári Danit és Vida Petit utasította maga mögé a dobogón az agárdi évadzáró viadalon.

Az idő előre haladtával azonban az éjszakák egyre hűvösebbek, a nappalok egyre rövidebbek, a köd pedig egyre gyakrabban nehezíti a látási viszonyokat parton és vízen egyaránt, így valamikor el kell búcsúznunk szeretett sportágunktól, s ideje hajóinkat, felszereléseinket téli álomba meríteni. A hétvégi agárdi regattával már két nagy tavunk is búcsút intett a kishajós versenyeknek, s továbbiakban már csupán a hétvégi pár órás vízre szállások, esetleges edzések, túrázások veszik át a főszerepet tavainkon... amíg még az időjárás megengedi.

 

A legelszántabbak számára, azoknak, akik a külföldi versenyek lehetőségét nem engedhetik meg maguknak anyagi okok végett, ám nem tántorítja el őket egy kis hideg, a mályi-taviak lehetőséget nyújtanak még versenyzésre, hiszen ők csak december elején zárják a versenyszezont a hagyományteremtő Mikulás kupával:

http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=216626131719340

Szép téli álmokat és eredményes felkészülést Mindenkinek!


Eszes Bernadett