...a zsűri végül megkegyelmezett a flottának és hármat lőtt a levegőbe. Akkor szépen leszereltünk, jött a Kócsag motoros - talán épp azon a tavaszon tették vízre felújítás után -, vontára vette a kishajókat, és amikor már nem volt több jelentkező a közelben, partra indultunk. Ecsedy Gabi vezette a motorost cowboy-osan, a vezetőszék háttámláján ülve válla fölött hátranézett, hogy minden rendben van-e. Kísérője, Kőkúty Dénes bátyánk - a tennivaló múltával - ráérősen előhalászta táskájából a fényképezőgépét, gondosan beállította és ezt a képet készítette rólunk.

 

Azidő tájt a parton, meg az éterben jó kis zenékkel voltunk körülvéve. Mögöttünk volt pár táncdalfesztivál, az Illés, Omega, Hungária, Metró már komoly együttesek voltak, akiknek sok nótáját kívülről fújtuk. A rádióban pedig a fiataloknak etalon műsor volt "a Komjáthy" - nem emlékszem, mi volt műsorának igazi címe - az ő konferálásában tájékozódtunk hétről-hétre a vasfüggönyön túli nyugat rock-világának fejleményeiről. A mi akkori generációinknak ennyi jutott. Animals, Beatles, Bee Gees, Dave-Dee, Bob Dylan, Kinks, Rolling Stones, Simon & Garfunkel és mások számai zúdultak ránk - hangszórón. A "kinti" együttesek közül többünk kedvence volt: a "szíkersz" (The Seekers); énekesnőjük jellegzetes hangja eltéveszthetetlen volt.

Nos, a vitorlás héttel pontosan egybeesett egy kiemelkedő londoni koncert. Július 7-én vasárnap, amikor mi délelőtt próbafutamon vettünk részt, este a Seekers muzsikált Londonban, mégpedig búcsúkoncertjét adta. Biztos, hogy ezen a koncerten egyikünk sem vett részt, talán hírét is csak utólag hallottuk a Komjáthy-ból. Az akkori zenezuhatagban - no meg az azóta eltelt pár év alatt - a Seekers a feledés homályába merült legtöbbünknél egész biztos.

Az eseményre a napra pontos időbeli egybeesés és az akkori tizen-huszonéves fiatalságunk közös élménye okán emlékezem. No, meg azért, mert az imént az interneten ráakadtam ennek a Seekers búcsúkoncertnek teljes felvételére. Egy kis nosztalgiázásra hívlak benneteket: mindenkit, akinek emlékeiben él valamennyire ennek a bandának és énekesnőjüknek a hangja. Itt találjátok a koncert felvételt, ajánlom becses figyelmetekbe. Szánjatok rá egy nyugodt órát és nézzétek végig! Most nem csak hallhatjuk, de láthatjuk is őket! Gyanítom, legtöbbünknek felfedezés értékű lesz!

http://www.youtube.com/watch?v=2XR34gwnFMI&feature=player_embedded

Köszönet a Seekers-nek, meg a többi nagyszerű muzsikusnak, hogy olyan jól érezhettük magunkat azokban az években. De még nagyobb köszönet Ecsedy Gábornak, hogy partra húzott minket - annyiszor -, Dénes bátyánknak, hogy megörökítette a vontát, meg a többieknek, akik vízen-parton serénykedtek, hogy nekünk országos bajnokságunk, szép versenyeink lehessenek!

És, őszülő sporttársak, köszönet kedves mindnyájatoknak is, akik ott voltatok, akikkel odacsusszanhattunk újra meg újra a rajtvonalakhoz, hogy hatnál-ötnél ráhúzzunk a schottra és nekiinduljanak a hajók a következő futamnak ...

A mi gyönyörűségesen aranyló hatvanas éveink ...

PS:

ez a koncert a BBC műsorán élőben ment, 10 millióan nézték végig,hat hét múlva vonulnak be a szoc tankok Prágába,három hónap múlva olimpia Mexikóban, ahol a magyar vitorlázókat a repülő hollandis Gömöry Pál-Izsák Szabolcs páros képviseli.

Füzi Péter