A nemzetközi érdeklődés fő oka az, hogy a Magyar Optimist Osztályszövetség sikeres működésének köszönhetően a 2013. évi Optimist Európa-bajnokság éppen itt, Balatonföldváron kerül megrendezésre.

 

A hazai versenyzőkön kívül az Egyesült Királyságból, Csehországból, Máltáról, Izraelből, Szlovéniából, Szerbiából, Romániából és Dániából érkeztek Optimist-verenyzők a regattára, így kilencvenkilenc Optimist állhatott rajthoz.

Az első versenynapon, július 17-én Bft 1-es és 3-as közötti szélerősség mellett sikerült megrendezni a tervezett számú futamot. A vízi elfoglaltságot azután szárazföldi követte, hiszen az óvástárgyalásokra is sort kellett keríteni. Néhány versenyző nem vette a számára kötelező bóját (pontosabban: nem a versenykiírásban illetve a pályarajzon előírt bóját vette...), így őket a rendezőség óvta.

Este stég-party várta a résztvevőket.

A második versenynapon kezdetben ÉNY-i szél fújt, amelyben az első futamok el is rajtoltak. A második és harmadik futam már DNY- szélben indult el, kellemes időben és szikrázó napsütésben.Három futamot sikerült megrendezni, így a nap végén kifüggesztett eredménylistában már kieső futam is szerepelhetett. Ennek megtekintése után a versenyzők el is indulhattak a paprikás krumplis kondér irányába.

A harmadik versenynapon több mint három órás várakozás után az egyik pillanatról a másikra jött meg egy meleg, délies és egyre erősödő szél. A kezdetben 12-15 csomós, majd fokozatosan erősödve 15-22 csomós légmozgás a kisebb testsúlyú Optimistesek számára komoly munkát jelentett, de jelentős részük sikeresen birkózott meg a feladattal.

Összességében egy jól szervezett, jól megrendezett versenyen vettek részt a fiatal versenyzők. A vízi bíráskodásért Böröcz Bence felelt, aki a már tőle megszokott alapossággal látta el a sokszor nem könnyű feladatot. A Spari rendezőgárdája is kitűnően dolgozott; értve ezalatt vízi rendezőket és a szárazföldön a versenyzőket segítőket is.
A külföldi versenyzők maximálisan elégedett voltak a helyszínnel, a szervezéssel és vendéglátással. Külön öröm, hogy az öreg Kaporszakállú megfelelő széllel is hozzájárult a sikerhez.

 

A versenyzők jó szájízzel távoztak, de hogy a vízen is édes legyen az élet, arról a Csokihajó gondoskodott.
A Kaláris nevű 50-es cirkálóról ugyanis - a kupa nevéhez híven - a rendezők csokiesővel borítottal el a versenyző fiatalokat. 

420-as hajóosztályban az arany- és a bronzérem a Spariban maradt, ugyanis a dobogó legfelső fokára a Bihary-ikrek, Gergő és Dániel álhattak fel; harmadik pedig a szintén Szparis Neszmélyi Márk - Baticz Belián páros lett. Második helyen a Péch Lóránt - Weidinger György páros végzett a Tihanyi Hajós Egyletből.
A legjobb 420-as női egység a szintén THE-s Virág Zsófi - Kratzl Anna páros lett.

Laser Radial hajóosztályban az első a BYC-es Szilasi Bence, második a Spartacusból Bujdosó Mátyás, harmadik a VVSI-ből Kiss Dömötör lett.

Laser 4.7 hajóosztályban aranyérmet Varga Dániel (BYC), az ezüstérmet Tenke Martin (Spartacus), a bronzérmet Durbák Márton (Spartacus) vihette haza.

Cadet hajóosztályban az ifiknél Kendeh Lili - Szilassy Bori egység (THE) lett az első; őket a Kardos Szabolcs - Bánszky Botond páros (THE) követte. A bronzérem a BYC-be került Kristóf Julianna és Tóth Soma révén.
A serdülő Cadetosoknál a győzelmet a Rácz Levente - Scholtz Huba páros zsebelte be, szintén a Tihanyi Hajós Egylet színeiben. Második a Molnár Zsófia - Hoffmann Luca kettős, harmadik a Rácz Bence - Fehérvári László duó; mindannyian a THE-ből.

 

A legnépesebb hajóosztályban, az Optimisteseknél ifi korosztályban a győzelmet Gyapjas Zsombor, alias Öreg Hal szerezte meg. Második helyen Joshua Haynes végzett az Egyesült Királyságból. Harmadik helyen szintén brit versenyző, Max Moyles végzett. A legjobb ifi lány érme szintén a ködös Albionba került, Jemma Viney révén.

Optimist serdülő korosztályban a aranyérem tulajdonosa Erőss Loránd (RIVE). Ezüstérmes Lászlófy Ábel (RIVE) lett; a bronzérmet pedig Lászlófy Levente (RIVE) vihette magával.

A Csoki Kupa hagyománya jövőre természetesen folytatódik, de időpontja valamilyen módon igazodni fog az Optimist Európa-bajnokság időpontjához.

Szöveg és fotók: Dr. Lászlófy Csaba

További képek a galériában. 

EREDMÉNYEK ITT!

Dr. Lászlófy Csaba