Két vagy három magyar, daganatos betegségből gyógyult 18‒26 év közötti fiatal nemzetközi ösztöndíjjal és hazai támogatók segítségével részt vehet a tengeri iskolahajók őszi regattáján.

A Mediterranean Tall Ships Regatta 2013 a tengeri klasszikus vitorlázatú iskolahajók idei második legnagyobb versenye, amelyen magyar iskolahajó is részt vesz.

A regatta Barcelonából (ESP) indul és Toulon (FRA) érintésével La Spaziában (ITA) ér véget. Mindhárom kikötőben négynapos fesztivál zajlik az iskolahajók flottája részvételével.

A hajók nagyrészt fiatalokból álló vendég legénysége (trainee) részt vesz a fedélzeti és árbocmunkában. Ez nem csak az egészséges fiatalokra, de a súlyos betegségből gyógyulókra is bizonyítottan erős pozitív hatással van.

Mikor? 2013. szeptember 21-től október 7-ig.

 

A tengeri klasszikus vitorlázatú iskolahajók őszi versenyén, a Mediterranean Tall Ships Regatta 2013 elnevezésű vitorlás versenyen és fesztiválsorozaton első ízben vesz részt magyar iskolahajó. A regattát az iskolahajók nemzetközi szövetsége, a Sail Training International (STI) szervezi, melynek tagja a magyar iskolahajós szervezet, a Sail and Life Training Association Hungary (S.A.L.T. Hungary) is. A Regatta az STI második legnagyobb éves rendezvénye a nyári öthetes Tall Ships Race után, ahol az EU-s Youth in Action program keretében szintén részt vesznek magyar fiatalok.

A Regatta 2013. szeptember 21-én indul a négynapos barcelonai kikötői fesztivállal (Fiesta de la Mercè 2013). A barcelonai kikötőben kb. két tucat klasszikus vitorlázatú iskolahajó, és ugyanannyi modern vitorlázatú hajó és jacht gyűlik össze, hogy a két versenyszakaszon összemérjék gyorsaságukat. Az első, kb. 200 mérföldes szakaszra szeptember 24-én rajtolnak el, hogy 27-én a touloni kikötőben újra összegyűljenek. A touloni események (Tolulon Voiles de Légende) után újabb 200 mérföldes verseny következik. Az utolsó négynapos fesztiválra (Festa della Marineria) az Ligur-tenger partján fekvő kikötővárosban, La Speziában kerül sor.

A kikötői fesztiválok során a városi rakpartok mentén felsorakozó iskolahajókat a nagyközönség is megtekintheti. Az idei eseményeken többek között két 100 méter feletti orosz iskolahajó is indul, a Kruzenshtern és a Mir. A fesztiválokon a hajók állandó és vendég legénysége sport- és kulturális eseményeken vesz részt, a Legénységek Parádéja (Crew Parade) során a város utcáin felvonulva bemutatkozik, és a díjátadáson gratulál a győztes hajók legénységének. Az estéket színpadi előadások és koncertek színesítik. Az utolsó este a város parádés tűzijátékkal búcsúzik a hajóktól, míg a hajók másnap a kikötő előtti felvonuláson (Sail Parade) búcsúznak a várostól.

 

A nyári Tall Ships Race és az elő- vagy utószezonban megrendezett Tall Ships Regatta a világ legnagyobb, százezres tömegeket megmozgató éves vitorlás eseménye és versenye. A hajókon nem kiválasztott profi versenyzők, hanem (a minimális állandó legénységen túl) amatőrök hajóznak. Sokan vannak olyanok is, akik korábban még soha nem hajóztak, ugyanis a részvételnek nem feltétele a hajós tudás vagy előélet. A versenyeken a hajók legénységének legalább a fele 26 év alatti fiatal kell legyen (az alsó korhatár 15 év), ugyanis a hajókon folyó munka, a „sail training" elsődleges célja a fiatalok életre nevelése. A kikötőkben minden hajó legénysége, a helyi lakók és a városba látogatók megtekinthetik a vitorlásokat, sőt, napi rövid vitorlázáson vehetnek részt. Ezeken az eseményeken, illetve a hajók útjain tehát nem „úri huncutság" részt venni.

A résztvevő fiatalokat nemzetközi és nemzeti ösztöndíjak támogatják. A nyári Tall Ships Race-en kilenc magyar fiatal a Youth in Action programon túl az ún. Ománi Ösztöndíj révén vehet részt. A Mediterranean Tall Ships Regattán pedig a S.A.L.T. Hungary speciális programja keretében két, daganatos betegségből felépülő, vagy felépült fiatal kap ilyen ösztöndíjat, hogy a magyar iskolahajó legénységének tagja lehessen. A hazai szponzorok támogatásával ezeknek a fiataloknak az utazása is megoldott lehet.

 A S.A.L.T. Hungary iskolahajója a Beneteau First 47.7 típusú tengeri vitorlás, a „Femme Fatale". A versenyvitorlázattal felszerelt hajó 2013. szeptember első napjaiban mérföldgyűjtő legénységgel indul a horvátországi Skradinból, hogy két hét alatt - a Messzinai- és a Bonifacio-szoros érintésével - Barcelonába vitorlázzon. A hajóra itt, majd Toulonban száll be a versenyszakaszokra nevező legénység, akik között daganatos betegségből gyógyult fiatalok fognak küzdeni azért, hogy a Regattán első ízben részt vevő magyar hajó a lehető legjobb eredményt érje el az erős nemzetközi mezőnyben.

Ezek a fiatalok a legénység teljes jogú tagjaiként a S.A.L.T. Hungary „Sail Training a Rák Ellen" kutatási programjában is részt vesznek, melyben egy nemzetközi kutatási projekt mintájára arra keressük a választ, hogy a sail training milyen gyógyító hatást gyakorol a volt betegekre. A hajó a Regatta végeztével új legénységgel Máltára hajózik.