Kiváló körülmények között hét futamot sikerült teljesítenie a magyar Dragon osztálynak a hagyományos őszi Erste Private Banking Dragon Flottabajnokságon, amelyet ezúttal Csopakon a Kereked Vitorlás Klub rendezésében vitorláztak a csapatok. A győztes egyenletes teljesítménnyel a Gömbös Lóránd - Horgos Tamás - Futó István összeállítású Jampec szerezte meg az ezúttal két gyermekével vitorlázó, újdonsült világbajnoki negyedik helyezett, Kis-Szölgyémi Ferenc Hanni nevű hajója előtt.

 

Péntek délután 14.00 órakor sikerült elindítani az első futamot, amelyet a 3-4 Bft. erősségű nyugatias szélben további két futam követett. A versenyen 11 hajó állt rajthoz, és a várakozásoknak megfelelően a Jampec és a Hanni mögött dr. Tenke Péter 7Arts és Náray Vilmos Freyja nevű hajója vitorlázott az élen. Az első futamot Gömbös Lórándék nyerték, a másodikat a Hanni, ami azért is komoly eredmény, mert a hajón „Fecó" stabil társa, Kiss Tamás mellett a harmadik ember ezúttal az öt éves Kis-Szölgyémi Soma volt. A teljesítményen ez végül nem látszott meg, szombaton Somához nővére Luca is csatlakozott, így összességében a hajó a hétből  három futamot megnyert!

 

A Czégai László vezette rendezőség kiválóan vizsgázott, hiba nélkül következtek egymás után a mintegy 50 perces futamok. A három pénteki futam után Gömbiék vezettek. Az este a Kereked klubházában a magyar Dragon flotta tagjai köszöntötték Kis-Szölgyémi Fecót és csapatát: Vezér „Füli" Karcsit (aki ekkor Litkey Farkassal éppen a Soling világbajnokságon küzdött az aranyéremért) és Kiss Tamást abból az alkalomból, hogy Dragon világversenyen minden idők legjobb magyar eredményét produkálva, futamgyőzelemmel negyedikek lettek a 2012-es olimpia helyszínén, Weymouthban tartott világbajnokságon. Az elismerő oklevelet minden magyar dragonos aláírta.

 

Szombaton kissé erősebb, immár északnyugati, pöffös, forgolódó szélben folytatódott a verseny. Az alapban 12-15 csomós szél helyenként 22 csomóra is erősödött, de ez a sorrenden lényegesen nem változtatott. Gömbiék újabb két futamot nyertek, míg a harmadik futamgyőzelem a Hanninak jutott. A három „reguláris" futam után egy negyediket is tartott a flotta: ezúttal a szponzor Erste Private Banking ügyfelei szálltak a hajókra, és a klubház előtt egy pörgős kis pályán ismerkedhettek a Dragon vitorlázás szépségeivel.

 

Vasárnap a napsütéses időben 1-2 Bft. erejűre szelídült a szél, és a flotta egy gyönyörű őszi futammal zárta az idei évadot. Az utolsó futamra Gömbiék már nem jöttek ki, így a Hanni könnyű győzelmet aratott. A harmadik helyért folytatott páros versenyben Tenkéék bizonyultak jobbnak: az első cirkálószakasz végén egy balról jött szélfordulónak köszönhetően éppen a Freyja előtt értek a bójához, s ezt az előnyt sikerült végig megtartaniuk. Ez végül számukra hozta meg a harmadik helyet. A legjobb klasszikus Dragon az abszolút ötödik helyen végzett sokszoros bajnok Yorikke lett, amelyet ezúttal Nedbál Noel kormányzott.

 

A Dragon továbbra is bizonyítja, hogy nem véletlenül népszerű hajó: nemzetközi sikerei mellett a magyar hajók száma évek óta viszonylag stabil, ami sok más nagyhajós osztályról nem mondható el.