Bankár kupaMájus 29-én, szombaton 13 egység állt rajhoz a biztosítási kupán. 1-2 m/s-os ÉNY-i szél fogadta a jókedvű csapatokat, akik akárcsak tavaly, idén is Nautic hajókkal versenyeztek. Bár a rendezők a kialakulatlan szél miatt egy kis várakozásra ítélték őket, ezt egyáltalán nem bánták, mosolyogva kérdezték a halasztás lobogó láttán, hogy ez már az ötperces? Végül 11.45-kor elrajtoltak, és már a start után egyértelműen látszottak az erőviszonyok. Sopi legújabb hajója, a Bettus egyedi, zöld-szürke designjával nemcsak külsejével, hanem teljesítményével is felhívta magára a figyelmet: Szépfy Márton kormányos meggyőző volt az Erste biztosítóival, mind a két futamot megnyerték. A Dockyard Bajnokok Bajnoksága idei bronzérmese, Sáfián László a Mojito kormányánál bár remekül taktikázott a szélcsíkok között, és vezetett is, azonban ez „csak" a második helyre volt elég - az ezüstnek is örülő - AIM-eseknek.

 

Másnap a bankárok is bekapcsolódtak a küzdelmekbe, közel félszáz hajó vágott neki az immáron megszokott túraútvonalnak. A rajtnál alig-alig fújdogált a szél, de mivel 1 óra 15 perces rajteljárás várt a 10 kategóriában elrajtoló hajókra, várni nem lehetett. A hajók Almádi felé indultak, közben pedig Siófok felöl sötét viharfelhők gyülekeztek. A vihar végül elkerülte a népes mezőnyt, de azért egy kis eső megáztatta az egyre frissebb szélben lobogó vitorlákat. Az almádi bója után aztán meglódultak, és az igazán gyors hajók ledolgozva hátrányukat a mezőny elejére vitorláztak. Akadtak szoros befutók is, főleg a Nautic osztályban vitorlázók sűrűsödtek össze a célvonalon. A szélfordulók aztán próbára is tettek néhány kevésbé tapasztalt egységet, így volt olyan hajó, aki a rendezőhajóra felakadt, és végül nem is tudott érvényesen befutni.

A nap végén aztán boldogan állt a dobogó legfelső fokára a BROKERNET-UNIQA Lisa legénysége és emelték magasba az impozáns aranykupát. De örült és tapsot kapott minden díjazott és résztvevő is, igazi vitorlásünnep volt tehát. A 14 éve született ötlet végérvényesen bebizonyította életrevalóságát: a pénzvilág vitorlázást szerető reprezentánsai örömmel találkoznak és küzdenek meg egymással a vízen. A kezdetek óta két szomorú változás is történt, az egyik, hogy az első két verseny főszervezője, Lehóczky Gábor 1998 óta, és az ötletadó Feyér Zoltán pedig 2003 óta már nem lehet velünk. A versennyel rájuk is emlékeztünk.


Dávid Juli


Dávid Juli