Abba a tucatba kétféleképpen lehetett bekerülni:

  • a Kupáért induló egységekkel kötött partneri szerződés útján

  • sikerrel véve a Youth America's Cup program első körét, azt a válogatót, amikor kiderült, hogy az induló húszból melyik lesz az a hat brigád, amelyik Bermudára repülhet.

Ebből a tizenkettőből néhány mezőnyfutam alapján a legjobb nyolc lép tovább, hogy aztán a „nagy” AC-döntő üres napjain tovább viaskodjanak.

A két csoport:

  • A (selejtezők június 15-16-án): Artemis Youth Racing (Svédország), Team France Jeune (Franciaország), Kaijin Team Japan (Japán), Youth Vikings Denmark (Dánia), Team Tilt (Svájc), SVB Team Germany (Németország)

  • B (selejtezők június 12-13-án): Team BDA (Bermuda), NZL Sailing Team (Új-Zéland), Land Rover BAR Academy (Nagy-Britannia), Spanish Impulse Team (Spanyolország), Next Generation USA (Amerikai Egyesült Államok), Candidate Sailing Team (Ausztria).

Amikor azt mondjuk, „ifjúsági”, nem viccelünk, a résztvevők tizennyolc-huszonnégy év közötti fiatalok, hajóik pedig azok a repülő AC45-ösök, amikkel az America's Cup World Series futamait bonyolították. Fontos szempont még, hogy a csapatok tagjai mind a küldő ország állampolgárai – ez éles ellentétben áll a felnőtteknél előforduló összetételekkel.

Június 12.: az első futamban a britek épp elcsúsztak az osztrákok mellől rajtnál, és onnan végig vezetve húzták be a győzelmet. A második helyért a spanyol-amerikai-bermudai trió viaskodott, végül aztán ebben a sorrendben futottak be. Az ekkor ötödik új-zélandi csapat a második futamra megrázta magát, és magabiztos győzelemmel szépített. Ismét második helyen értek célba a spanyolok, Bermuda egysége egyet javítva harmadik lett, sikeresen verve vissza a britek támadásait. A végére a britek lendültek formába, egy darabig a Team BDA-val küzdöttek az élen, a trióhoz csatlakoztak a kiwik, de a LR BAR Academy el tudott lépni, övék lett a futam, a BDA pedig ügyesen taktikázva megőrizte a második helyet. Este a tabella élén a britek (27 pont) álltak, mögöttük a spanyolok (25) és a bermudaiak (24).

Június 13.: ezúttal Új-Zéland csapata kapta el legjobban a rajtot, hogy aztán a végén – nem sokkal a második Team BDA előtt – győzzenek. Harmadikként a spanyolok futottak be. A második futam rajtját egy szélforduló miatt halasztani kellett, hogy aztán az addigi legszorosabb verseny alakuljon ki, melynek végén a spanyolok örülhettek leginkább, őket a britek, majd az osztrákok követték.



Legutolsó nekifutásuk alkalmával a kiwik voltak a legjobbak, őket a britek, a spanyolok és a bermudaiak követték. Érdekesség, hogy ez lett a csoport összetett sorrendje is (a hazaiak nagy örömére), mégpedig úgy, hogy az első háromnak egyaránt 51 pontja volt. Az USA és Ausztria csapata kiesett.

Június 15.: magasan kiemelkedve a mezőnyből az Artemis ifjai két első és egy harmadik hellyel zárták a napot az ismét gyenge szélben. Az első futamot a franciák rajt-cél győzelemmel hozták, ami később sokat segített abban, hogy második helyen várják a 16-át. Második lett a német brigád, harmadik pedig az Artemis. Ezután a németek ismét második helyen jöttek, szorosan a nyerő Artemis mögött, a franciák az utolsó jelnél előzték meg a dánokat, így lettek harmadikok. Az utolsó menetben az Artemis mögött a sokat javuló Team Tilt futott be, ami jót tett a svájciak moráljának, a franciák pedig ismét befértek a top háromba. Gustav Pettersson, szkipper, Artemis Youth Racing: elég jó napunk volt. Elsődleges célunk, hogy az első négyben zárjunk, akkor ugyanis mehetünk tovább, ennek elérésében sokat segít ez a pozíció. Max Kohlhoff, szkipper, SVB Team Germany: vegyesek az érzelmeink, két második után csalódásként éltük meg az ötödik helyet. Szerencsére nincs nagy baj, itt még nem kell nyerni, elég, ha bent vagyunk az első négyben. Maradunk az eddigi taktikánknál, remélhetőleg elég lesz.

Június 16.: az Artemis ott folytatta, ahol előző nap abbahagyta, két első helyük mellé ezúttal egy negyedik jött be, toronymagasan nyerték a csoportot. Pedig az első futamot sokáig a németek vezették, de az utolsó jelnél a svédek becsúsztak eléjük. Harmadiknak a dánok estek be. Másodszorra az Artemis már nem engedett esélyt a többieknek, a rajtnál az élre álltak, onnan pedig nem adták alább. Szoros csata a második helyért zajlott, a küzdelemből a Tilt jött ki a legjobban, a németeknek a harmadik pozícióval kellett beérniük.



Viszont az már biztossá vált, hogy a svédek és a németek tovább jutnak. Vagyis a négy további egység két helyért küzdött. A Tilt az utolsó pillanatig meccselt a vikingekkel, hogy aztán nyerjék a futamot, ami sokat számított a végső elszámolásban, a franciák harmadik helye szintén továbbjutást ért: Artemis Youth Racing (55), SVB Team Germany (47), Team Tilt (46), Team France Jeune (46).

 

A döntőre június 20-21-én kerül sor, természetesen arról is beszámolunk majd.

 

Kövesse velünk az America’s Cup eseményeit a Porthole-on!

A BMW Magyarország támogatásával rendszeres összefoglalókkal jelentkezünk az AC fordulóiról!