Egy kisfilmbe nem fér bele minden szempont, amit SUP-ozás előtt és közben meg kell tennünk a biztonságunk érdekében, így az alábbiakban foglaljuk össze azokat az általános tanácsokat, amit minden SUP-osnak tudnia kell. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy váratlan helyzetek bárkivel megeshetnek, és a tragédia egy pillanat alatt megtörténik.

Mindig viselj mentőmellényt! Olyan vizeken is, ahol nem kötelező. Bárkinél felléphet egy váratlan belgyógyászati vagy kardiológiai probléma, ami miatt rosszul lesz és beesik a vízbe. Ez fiatalokkal is előfordul. 

Váratlan akadályok is okozhatnak balesetet (például egy hajókötél, vagy víz alatti, láthatatlan tárgyak). És akár a deszka is kilyukadhat, ha például beleakad egy horogba, megsérti egy víz alatti kő vagy fadarab. Ilyekor a mentőmellény életmentő lehet.

 

Mindig használd a bokapántot! A deszkát nagyon hamar fújja messzire egy kis szél is, vagy viszi el egy hullám, és az ember ott marad a vízben deszka nélkül, miután beesett. Ezért találták ki a bokapántot. Nagyon fontos jó minőségű pántot használni, érdemes nagyobb sportboltban megvenni, és minden használat előtt ellenőrizni, hogy nem szakadt, törött-e valahol, nem vékonyodott-e el a gumis része.

 

Gyermeket ne engedj egyedül SUP-ozni! És természetesen rajta is legyen mentőmellény már akkor, amikor felszáll a deszkára.

 

Mielőtt vízre szállsz, gondold végig, milyen kondícióban vagy! Fontos minden vízreszálláskor átgondolni, hogy milyen fizikai és mentális állapotban vagy. Ez határozza meg, hogy mekkora evezést tervezel! 

Minden esetben -nagyon jó fizikai állapotban is-, érdemes a parttal párhuzamosan, ahhoz közel evezni (a fürdőterületeken kívül és a horgászokat sem zavarva). Nemcsak azért, hogy ha elfárad az ember, akkor biztosan ki tudjon jutni a partra, hanem azért is, mert így sokkal nagyobb esélyed van segítséget kérni, ha bajba kerülsz.

 

Vidd magaddal a mobilod vízálló tokban a nyakadba, vagy a válladon keresztbe akasztva. És ne felejtsd el feltölteni, mielőtt kievezel! Ha a Balatonon vagy, mindenképp töltsd le az ingyenes BalatonHelp applikációt, ezzel tudod a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatát a leggyorsabban elérni. Mentésirányítási Központunk a segélyhívás pillanatában megkapja a GPS-koordinátáidat az applikáción keresztül, így pontosan tudjuk, hova indítsuk a mentőhajót. Máshol a 112-es számot kell tárcsázni, ha baj van.

 

Ha gyenge szél van, vagy elsőfokú viharjelzés, a parthoz közel evezz, ahonnan akár úszva is ki tudsz jönni! A négy legnagyobb tavunkon működik a viharjelző rendszer, melyet egy applikáción, a TaViharon is követhetünk. Ne feledd, hogy ez a szolgáltatás csak április 1. és október 31. között üzemel! 

Mielőtt elindulsz, nézz utána, hol vannak a viharjelző lámpák, és figyeld ezeket a pontokat evezés közben. A TaVihar alkalmazás hangjelzést ad, ha változik a viharjelzés állapota, ezt evezés közben is lehet hallani, ha a nyakunkban, vagy a mentőmellény zsebében van a telefon. 

Azokon a vizeken, ahol nincs viharjelzés, a különböző időjárás előrejelző felületeket gondosan átnézve tervezd meg, hogy evezel-e, és merre mész. Akkor is így járj el, ha szélcsend és verőfényes napsütés van!

Másodfokú viharjelzésben tilos SUP-ozni! 

 

Nyári melegben néhány percenként hűtsd le a tested, hogy ne kapj sokkot, ha beesel! A vízen rendkívül gyorsan felmelegszik a testünk a kánikulában. Nem szabad elfelejteni evezés közben, hogy viszonylag sűrűn meg kell mosakodni, és a mentőmellény alá, a mellkasra is be kell locsolni a vizet.

 

Ne keresztezd nagy hajó, komp útját! Nem szabad belefeledkezni az evezésbe, a táj megfigyelésébe, hanem előre felé is figyelni kell folyamatosan, hogy időben le tudj lassítani, vagy kikötni az előtted áthaladó komp vagy hajó előtt. A kompokat, nagy hajókat a lehető legmesszebbre el kell kerülni, mert a hajótest közelében szívó hatás lép fel, ami életveszélyes egy SUP-osra nézve. 

Ha nagy hullám közeledik, a nem tapasztalt SUP-osnak érdemes letérdelni vagy leülni, lefeküdni a deszkára, nehogy a hullámzás miatt beessen a vízbe.

 

Az épített műtárgyak (sarkanytúk, stégek, hídpillérek, befolyó csatornák stb.) közelében veszélyes SUP-ozni. Ezek közelében nagyon kell figyelni, mert örvények, limányok, vagy hordalékkupacok keletkezhetnek. Ezeket a műtárgyakat a lehető legmesszebbről kell kikerülni. Itt is érvényes, hogy előre kell figyelni és gondolkodni.

 

Soha ne evezz úszómű és a part között! Az úszóműveket (például stégeket, hajóállomásokat) kötelekkel erősítik a parthoz, nagyon veszélyes ott evezni és tilos is. Kerüld ki ezeket a meder közepe felé.

 

Ne lépd túl az adott deszka ideális súlyhatárát!   Nem a maximális súlyhatárt, hanem az ajánlott vagy ideális súlyhatárt érdemes figyelembe venni, amennyiben a gyártó mind a két adatot megadja. Az ideális súlyhatárt túl lépve megnehezítjük a manőverezést, a deszka optimális felfekvését a vízre, ami csökkentheti a biztonságérzetünket (és az evezés élményéből is elvesz).

 

Minden használat előtt ellenőrizd, a deszkában uralkodó nyomást, ha felfújható SUP-od van.  Ha puha a deszka, tüzetesen nézd meg, hogy megsérült-e valahol.

 

Az UV elleni védelmet se felejtsd el! Fontos védeni a fejet, a tarkót, a szemet – a víz hatása felerősíti a napsugárzás hatását. A napolajjal, naptejjel érdemes vigyázni, és megvárni a száradási idejét, mert ha rákenődik a deszkára, csúszós lesz, ami balesetveszélyes.

 

Készülj fel a váratlan helyzetekre balesetbiztosítással! Váratlan baleset bármikor, bárkivel megtörténhet, baj esetén pedig hatalmas segítséget jelenthet személyes élethelyzetedhez illeszkedő balesetbiztosítás! Gondoljunk csak bele például abba a helyzetbe, amikor egy nem várt sérülés hatására huzamosabb ideig – akár hosszú hónapokra – kiesel a munkából. Miből fedezed ez időszak alatt a kieső jövedelmed?

 

Végül de nem utolsó sorban, mielőtt megmártóznál, ne felejtsd el átgondolni a fürdőzésre vonatkozó jogszabályokat! A SUP azért is jó sport, mert könnyen lehet evezés közben fürdeni.  Indulás előtt tájékozódj, hogy tiltják-e a fürdést azon a szakaszon, ahol haladni fogsz. Ezeken a helyeken SUP-ról sem szabad megmártózni!

Néhány részlet a jogszabályból:

A Balatonon a déli parton tilos fürdeni a parttól 1000 méternél, az északi parton a parttól 500 méternél nagyobb távolságra. A Tisza-tó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürdeni.

Tilos fürdeni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, de akkor is csak a mélyvíz határáig. 

Tilos fürdeni hajóútban, vagy hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében. Ezeken kívül vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében. Valamint kikötők, úszóműves kikötőhelyek, úszóműállások, hajóhidak, veszteglőhelyek, vízisportpályák, és hajókiemelő berendezések területén és 100 méteres körzetében.