A Kékszalagon is szolgálatban vannak, de ez csak egy nap a sok közül, ugyanis egyfolytában figyelnek a Balatonon nyaralókra, strandolókra, vitorlázókra vagy éppen az ott lakókra. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) munkatársairól van szó, akik garantálják a biztonságot. 

A mostani Kékszalagon az egyik VMSZ-es motorcsónak "legénységét" kizárólag nők alkotják. Bagyó Nóra, Timm Andrea, dr. Dajka Dalma és Bene Lili a Women on Water Hungary kezdeményezés keretében nyilatkoztak a Porthole-nak a mindennapokról. Szavaikból kiderült, mindegyiküknek van családi, gyermekkori kötődése a vízhez, ez pedig fontos szerepet játszott abban, hogy vízimentőnek álltak. Rájuk, ahogy mindegyik vízimentőre igaz, hogy lényegében láthatatlanok, de amikor baj van, akkor nagyon nagy szükség van rájuk, legyen szó egy fáradt úszó kimentéséről vagy egy szörf, vitorláshajó, gumicsónak megtalálásáról. 

VMSZ

Bár a munkájuk mindenkinek fontos, aki a Balaton közelébe megy,  ők ezt teljesen természetes feladatnak tekintik. Valamennyien rendkívül szimpatikusan, szerényen nyilatkoztak erről. 

VMSZ

Timm Andrea azt mondta, "Ugyanolyan szakma ez, mint a többi. Nők és férfiak is el tudják látni. Nőként nem dísznek vagyunk, hanem azért, hogy segítsünk. A tapasztalat, korszerű eszközök és a szaktudás rendelkezésre áll."

Akadt azért olyan eset, amikor az érintetteket meglepte, hogy nők érkeztek a segítségére. Bagyó Nóra példaként elmondta: "Egy eszközmentésnél a tulajdonos kifejezetten férfi vízmentőst kért, de én és a társaim mentünk értük. Sikerült a mentés, majd az akció után bocsánatot kért tőlem. Ezért is érdemes csinálni." Dr. Dajka Dalma pedig arról beszélt, hogy a mentés és az egészségügy nem attól függ, hogy valaki nő vagy férfi. "Ez tudás, tapasztalat, gyakorlat, hivatástudat kérdése. Mindezek rendelkezésre állnak" - tette hozzá Dajka Dalma. Bene Lili szintén ezt emelte ki, hogy szenvedély is kell ehhez a munkához. Bár strandokon volt példa csipkelődő megjegyzésekre, de ezeket nem kell komolyan venni. Tesszik a dolgukat, mentenek, ha kell. 

VMSZ

A VMSZ női mentőcsapatának tagjai, a többi vízimentővel egyetemben büszkék lehetnek az eddigi teljesíményükre, de ezt egy szóval sem említették. Készenlétben vannak. Mi pedig biztonságban vagyunk.