A Women On Water Hungary partnereként a MERU Sportcare támogat minket abban, hogy minél több hasznos tippet, tanácsot oszthassunk meg veletek az erőnlét és a fizikum megtartása, fejlesztése érdekében: sorozatunk második cikkében a vitorlázáshoz is hasznos fizikai edzés alapjait foglaljuk össze. Reméljük, áttekintésünk jó támpontot ad majd számotokra a téli aktivitáshoz. Maradjatok fittek, készüljetek velünk a következő szezonra!

Testünk karbantartása, fejlesztése legtöbbünk számára a hagyományos vitorlás szezontól függetlenül fontos tevékenység: az aktív vitorlázóknak - akár túrázók, akár versenyzők – a hűvösebb hónapokban is érdemes folytatni a tudatos fizikai edzést. A vitorlázás igen összetett, intenzív sport, amely gyors, hirtelen és kiszámíthatatlan izommunkát kíván, ezért kortól, nemtől és tudásszinttől függően az egyéni gyengeségek ismeretén és a hajón betöltött szerepen alapuló szárazföldi edzés fontos szerepet kap nemcsak a megfelelő erőnlét biztosításában, de a sérülések elkerülésében is.

Ideális körülmények között egy átlagos képességű és fizikai felkészültségű vitorlázó is leginkább egy jó gyógytornász vagy személyi edző irányításával tud a leghatékonyabban dolgozni az erőnlétén, állóképességén, de megfelelő sport alapokkal, test tudattal és önismerettel ezek hiányában az online elérhető tréning programok között is bárki találhat magának megfelelő és élvezetes gyakorlatsorokat. A megfelelő program kialakításakor az egyéni jellemzők mellett érdemes szem előtt tartani a vitorlássport jellegzetességeit is: aerob erő-állóképességi sportként fizikálisan leginkább a törzs erejére és a koordinációs képességre van szükség – a jó hír, hogy helyes technikával, kitartással és türelemmel mindkettő sikeresen fejleszthető gyakorlatilag bármilyen életkorban. A szakértők véleménye szerint a fejlődéshez minimum heti 3 x 1-1,5 órás edzés szükséges, melyek között a törzsizmokra, az erő-állóképességre és a koordinációra koncentrálók mellett kardio- és köredzések is szerepelnek. Nagyon fontos alaptétel, hogy az edzés az emberi szervezet számára megterhelés, valamint hogy az izmok az edzést követő pihenő időszakban fejlődnek, ezért az edzés napjait pihenő napokkal kell elválasztani, kiegészítve ideálisan napi 4-6 alkalommal történő minőségi táplálkozással, megfelelő folyadék bevitellel és optimális alvás mennyiséggel.

Előző cikkünkben a bemelegítés fontosságáról írtunk: testünk védelmének érdekében minden edzést 15-20 perc bemelegítéssel kell kezdeni. Ezután következhet kb. 15 perc könnyebb kardio gyakorlat, ami segít általánosan felkészíteni a testünket az edzés középpontjában álló munka hatékony és sérülésmentes elvégzésére. A levezetés legalább ugyanilyen lényeges: negyed óra nyújtás és masszírozás ellazítja az izmokat és javítja a keringést.

Az edzéseket célzottabbá és izgalmasabbá tehetik mindenféle anyagú és formájú eszközök: a hagyományos kézi és láb súlyzók mellett nemcsak a teremben, de otthon vagy szabadtéren is gyakorolhatunk a legkülönfélébb súlyokkal, rudakkal, tartályokkal, gumikkal és kötelekkel. Mivel vitorlázás közben a mozgás nagyjából háromnegyede instabil környezetben zajlik, a versenyzők kiemelten hasznos edző eszköze az óriáslabda és a Bosu félgömb: ezek az egyensúlyi helyzet fenntartása közben szinte az összes izmot egyszerre dolgoztatják kemény erőnléti terhelésként - az egyensúly fenntartása pedig az agyat is folyamatosan fejleszti.

A vitorlázásban a környezetre jellemző a folyamatos változás: a kiszámíthatatlanság miatt a test fizikai  teljesítményének szinten tartásában, fejlesztésében az erőnlét és a koordináció mellett a váratlanra történő felkészülés is jó, ha tudatosan szerepet kap. Fizikai képességeink és határaink minél pontosabb ismeretének és állandó karbantartásának segítségével hatékonyságunk javul, biztosabban, gyorsabban és precízebben tudunk az adott helyzetekre reagálni, és hamarabb regenerálódunk a megterhelés után vagy az esetleges sérülésekből.

A felkészülést nagy mértékben segítik a Meru Sportcare termékei, hiszen felgyorsítják a regenerációt, amivel egyben csökkentik a sérülésveszélyt is. A Flex ízületápoló kollagén és MSN tartalmú gél, amely nagy mértékben járul hozzá a rugalmasság és a mobilitás támogatásához, így mozgási nehézségek, merevség, izomfeszülés és ízületi panaszok megelőzésére és enyhítésére egyaránt javasolt. A regenerációban vagy izomproblémák esetén a Help toptermék verhetetlen: összetevőinek köszönhetően nemcsak csillapítja a fájdalmat, de csökkenti az esetleges gyulladást is.

Szintén izompanaszok esetén nyújt tökéletes megoldást a Magnézium Olaj Spray, amely izomgörcsök, izomláz, izomfájdalom fellépésekor jelent azonnali segítséget. A bőrön keresztül hat, kikerüli az emésztőrendszert, ami azért előny, mert a magnézium használata sokaknál okoz emésztési zavarokat.

Csapatok, nagycsaládok és masszőrök számára ideális a nagy kiszerelésű regeneráló masszázskrém, mely a Meru Sportcare regeneráló géljeinek – Help, SOS, Cool – hatóanyagait tartalmazza, a gélekkel ellentétben azonban nem szívódik fel olyan gyorsan, tekintve, hogy masszőröknek fejlesztették ki - nagy kiszerelése miatt azonban rögtön a vásárlók kedvence lett.

A vitorlássport alapvetően kortalan: az évek múlásával ott a lehetőség posztot, hajó osztályt, aktivitási ritmust váltani, fejleszteni a technikát és a rutint. Jó alapokkal a fizikai szinten tartás természetesen könnyebb, de bármikor érkezhet sport életünkbe akár egy új lehetőség, akár egy nem várt sérülés, ami miatt újra kell rendeznünk a fizikai felkészüléshez való viszonyunkat. A siker legjobb alapjai ezen a területen is a tudatosság, a rendszeresség, a kitartás és a változásokra történő rugalmas reagálás lehetnek.

 

A Women On Water Hungary támogatója a Meru Sportcare. A cikkben szereplő termékekről és megrendelésükről az alább oldalon találtok még több információt:

https://merusportcare.com

 

Regisztrálj te is a WOW oldalán és légy tagja Magyarország legnagyobb női vitorlás közösségének:

https://mailchi.mp/womenonwater/registration