Idén 96 új vízimentőt köszönthettünk szakszolgálatunknál. Mindegyik új kollégánkat mi képeztük azon a 8 tanfolyamon, amit a Balatonon tartottunk. Közülük többen az úszómesteri és a vízicsúszdakezelői képesítést is megszerezték.   

Mentőhajóinkat, köztük a két sürgősségi mentőhajót, 373 alkalommal riasztották mélyvízi mentéshez vagy olyan strandi esetekhez, ahol emelt szintű ellátásra volt szükség.  

A nyár folyamán 30 prevenciós eseményt tartottunk, nagy részüket strandokon, ahol újraélesztést tanítottunk laikusoknak, és bemutattuk a különböző mentőmellény fajtákat és helyes viselésüket, valamint néhány mentőeszközünket. Ezen kívül a biztonságos strandolásról, és vízisportolásról beszélgettünk felnőttekkel és gyerekekkel egyaránt.  

Idén már 7 darab mentőmellényállványt üzemeltettünk. Tavaly állítottuk fel az első olyan állványainkat balatoni strandokon, amelyekről bárki ingyenesen elvehet egy mentőmellényt a gyermekének, amíg a strandon tartózkodnak. Távozáskor csak vissza kell akasztani.  Idén, támogatóink segítségével, már 6 strandon és egy kikötőben tudtuk ezt a szolgáltatást biztosítani: Balatonalmádiban, Balatonkenesén, Alsóörsön, Keszthelyen, Gyenesdiáson és Balatonlellén - itt 2 helyszínen is. 

 

Mentőöv tábláink hálózata is tovább bővült, idén már 85 olyan táblát tudtunk kihelyezni balatoni strandokon a vízbe jutási pontoknál (lépcsők mellett, lidós partokon), melyek tartalmazzák a legfontosabb információkat a biztonságos strandoláshoz. Szerepel rajtuk az adott strand mederrajza, a viharjelző rendszer jeleinek értelmezése és a hozzá kapcsolódó fürdőzési szabályok, valamint egy egyedi segélyhívó kód, ami megkönnyíti a mentőegység pontos helyszínre érkezését. 

A következő turisztikai szezonig karbantartást, felújítást végzünk eszközeinken, felszereléseinken, illetve rendezvények biztosításában is részt veszünk. Vízimentő kollégáink nagy része pedig tavasszal kezdi a fizikai és elméleti felkészülést a nyári szezonra. 

A célunk továbbra is az, hogy a Balaton legyen Európa legbiztonságosabb tava. 

(A statisztikában szereplő számok a 2023. október 7-ei állapotot tükrözik)