Persze aggodalomra nincs ok, sőt sokkal inkább örülni kell. A tihanyi Öreg-Kikötő felújításának második ütemében megújulnak a kiszolgáló épületek és több szolgáltatással, nagyobb komforttal nyitnak majd újra. Az első ütemről érintőlegesen már tavaly beszámoltunk, amikor megújult a partfal.
 
 

Mint az a képen is látszik, a kupola mellé egy terasz is épül, ahol kávézó kap majd helyet, illetve funkcióhoz jut a kupolás épület felső szintje is.

Két kérdés egészen biztosan megfogalmazódik most az olvasóban:

1. Jó, jó ez mind szép, de mi lesz a lángossal?
A lángos marad. Az önkormányzatnál kérdésünkre elmondták, hogy a kupola üzemeltetője nem változik.

2. Ez jó hír, de mikor nyit?
Eredeti tervek szerint június 30-ig tart az épületek felújítása, ami után kezdődik a park rendezése. Az önkormányzatnál azonban optimisták, mert a fejlesztés gyorsabban zajlott a tervezetnél, ezért a jelek szerint már június közepén megkezdődhet a park telepítése. Ha ez így van, akkor július elejétől már vidáman ehetjük a lángost a kupola árnyékában!

Ezzel persze még nem fejeződnek be a munkálatok, hiszen a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség az alábbi közleményt adta ki április elején:

Az ügy tárgya: A tihanyi Öreg-Kikötő területére tervezett kishajó kikötő létesítésére vonatkozó előzetes vizsgálati eljárás.

Az ügy rövid ismertetése: 
A tervezett, 63 férőhely kapacitású kikötő helye a Tihany 575 hrsz.-ú partszakasz előtti mederrész. 
A tervezett kikötőmedence nyugati és északi− szárazulattal érintkező − határát az 573 hrsz. -ú és 580 hrsz. -ú − Balatoni Hajózási Zrt. tulajdonában levő − ingatlanok képezik. A kikötő szárazföldi, kapcsolódó létesítményei a gépkocsi parkoló, kikötőmesteri szoba, szociális helyiség a Tihanyi Önkormányzat tulajdonában lévő 575 hrsz. -ú ingatlanán kerül kialakításra.
A kikötőmedence gyalogos megközelítéséhez szükséges mintegy 120 m hosszú, 4 m széles hullámcsillapító úszóponton sort és a róla leágazó 2 db vendégmólót az 573 hrsz. -ú ingatlanról indítva építik meg a tómederbe.

Vagyis nem csak a parti létesítmények újulnak meg, hanem hamarosan a kikötő is kibővül. Nagy öröm ez, hiszen a nyári szezonban jóval több hajó érkezik ide, mint amennyit a jelenlegi létesítmény fogadni képes. Ennek pedig az az eredménye, hogy méhrajként dongják körül az öblöt a hajók. Ha egy vitorlás elindul kifelé, rögtön hárman startolnak a helyére.

Persze nem eszik olyan forrón a kását, az engedélyezési eljárás hosszú ideig tart. Idén vélhetően meg kell elégednünk szép parti épületek látványával és szolgáltatásaival.

Szutor Ferenc