Nem vagyok elégedetlen, bár van némi tapasztalatom a versenyvitorlázásban, Marcell tudása elméleti és gyakorlati szinten is a nagyvilág élvonalához mérhető. A tanulók megfelelő ismeretekkel felvértezve érkeztek, így a tananyag sem az alapok újbóli lefektetésére koncentrál. A képzés igencsak intenzív. A tanterem előtt a Flamingó Hotel kikötőjében álló, látványosan brandingelt Elan 310-esek kitűnő lehetőséget biztosítanak a gyakorlati feladatok végrehajtásához. Egy-egy hajóra két-két tanonc, egy szkipper és egy szakavatott oktató jut. Nálunk Cucu a szkipper, aki egyben kitűnő oktató, én lennék a segítője, a két nebulóval, Vikivel és Petivel válik teljessé az utaslista.

A többi hajón sem rossz a felhozatal: ismert vitorlázók, ügyes tanoncok által gerjesztett erős versenyszellem uralja a közhangulatot. Igyekszem felnőni a feladathoz, ami nem megy könnyen, hiszen a lejtvágni előtt egyébként sem könnyen ismerem ki magam. Különösen a genakker és a fock schot megkülönböztetése okoz gondot: az egyenszürke, egyenvékony köcöllék között a beszőtt színes szálakat vaksi szemem nehezen különbözteti meg, így nem sok hasznomat veszik. Az első két napot gyönyörű idő, ideális szélviszonyok tették élvezetessé. A rajt és bójavétel, a gennakerhasználat és a taktikai elemek begyakorlása minden hajón sikerrel zárult, így a zárónap versenyeire már ütőképes - és talán kissé túl is motivált - csapatok álltak a rajtvonalhoz. A kedélyeket a szakadó eső sem hűtötte, így nem csoda, hogy a szabályok tiszteletét néha felülírta a kíméletlen győzelmi vágy. Az egyik futamban például hiába próbáltuk vezető helyen az alsó bóját a jobb oldalán kerülni, ha ellenfelünk ugyanakkor és ugyanott jobbcsapáson balról került. A két felfogás között a lehelletnyi különbség: az egy szem bóját mi pályajelként, harcos ellenfelünk egy kapu választható jeleként értékelte. Ha ezen az apró, de a végső helyezést eldöntő malőrön át is siklott a rendezőség, a futamokat követően részletes szakmai értékelésen szembesültünk az elkövetett technikai és taktikai hibáinkkal.

A gyakorlatok dokumentálását Horányi Névy András lenyűgöző technikai felszereléssel és professzionális tudással biztosította. Páratlan szépségű felvételeket, fotókat és filmeket készített, melyet a tanfolyam minden résztvevője megkapott.

A fotós munkája sem mindíg irigylésre méltó. A második nap a partról felküldött drón fellázadt, se szó se beszéd faképnél hagyta az irányító bázist, és valahol a Szövi kikötő környékén eltűnt a szemünk elől. Volt nagy szomorúság, míg egy szemtanú határozottan rá nem mutatott a becsapódás helyére. Kit lehet ilyenkor hívni, ha nem a VMSZ merülésre kész vezetőjét Bagyó Sanyit, aki pillanat alatt felhozta a merülő üzemmódot választó quadrocoptert. Reméljük, az újraélesztés is legalább ilyen sikeres lesz.

A hallgatók elhelyezése és a kiegészítő programok méltóak a névadó Audi szellemiségéhez. Természetesen jutott idő egy kis tesztvezetésre, ahogy az esti borozgatás során az utánpótlás és a vitorlázók életpálya modellje is terítékre került.

Van-e értelme egy három napos kurzust levezényelni kevéssé gyakorlott hajósoknak? Képes-e valaki ilyen gyors ütemben elsajátítani olyan összetett feladatsorokat, melyek másoknak több év versenyzői tapasztalattal sem egyértelműek?

Úgy tűnik, az oktatásnak ez az intenzív módszere valóban hatékony. A mi hajónk két újonca eltérő előélete ellenére is fel tudta venni a fordulatszámot. Peti némi nagyhajós tapasztalattal és komoly önbizalommal vágott neki a feladatnak. Ő, akinek az első nap hosszú szálakra koncentráló vitorlázása is kikezdte türelmét, és már a szálak leragasztásán gondolkodott, a harmadik napon könnyedén, szinte iránytévesztés nélkül vezette a hajót. Viki már eleve nagy elhivatottsággal nyúlt a kötelekhez. Gyakorlott bow-woman-ként pillanatok alatt átlátta a helyzetet, hibátlanul előkészítette a genakkert és elképesztő stílusban vitte át a clew line-t halzoláskor. Profi csapatoknál is feltűnne, ahogy ez a – nagyon is csinos - nőszemély a fedélzeten mozgott.

Összességében magam is élveztem ezt a néhány napot. Remélem ez az oktatási forma képes kitermelni olyan ügyes és kellően motivált harcosokat, akik képesek az egyre bővülő számú nagyhajós osztályokban minőségi helytállásra.

Ja és Viki tényleg nagyon ügyes, próbáljátok beszervezni!

További képek ITT.