2007 óta megszokott a Balatonon, hogy a hosszú, csaknem fél éves kényszerű szünet előtt évről-évre a Dér Kupával búcsúznak a vitorlázók a tótól és legkedvesebb időtöltésüktől. Az első négy évében a nyugati medencében megrendezett regatta 2011-ben „érkezett meg” jelenlegi otthonába, a magyar tenger egyik legvendégszeretőbb kikötőjébe, a BFYC-be, ami szintén hozzájárulhatott ahhoz, hogy a Dér Kupa mára a Balaton egyik legnépszerűbb regattájává nőtte ki magát. Az egynapos regatta még novemberben is könnyedén beilleszthető bárki versenynaptárába, a kikötő családias hangulata, az óraátállítás miatt olykor sötétedésbe nyúló eredményhirdetés, a Balaton „téliesedő” arca olyan miliőt teremt erre a napra, amely méltó díszlete a hosszú szezon lezárásának. Vagy, ahogyan egy versenyzőtársunk tavaly megjegyezte, a Dér Kupa már annyira a szezon végén van, hogy inkább tekinthető a következő szezon első versenyének is.

2014-ben zsinórban harmadik alkalommal áll az ElYacht a Dér Kupa mellé névadó támogatóként. Az Elan 310-es flottára alapozó, a balatoni bérhajóztatásban újszerű charter-koncepciójával hamar népszerűvé váló vállalkozás az elmúlt időszakban megállás nélkül bővítette portfólióját, így mára a vitorlások mellett WIA elektromos yachtok is fellelhetők kínálatukban. Az Audi Sailing Academy-vel való együttműködésük ugyanakkor jelzi a vitorlás versenyzés, versenyeztetés melletti elhivatottságukat is, így nem csoda, hogy partnerként is felsorakoztak az egyre népszerűbbé váló Dér Kupa mellé.

A VIII. ElYacht Dér Kupa programja pénteken 18 órakor veszi kezdetét a nevezéssel, szombaton reggel a kormányosi értekezlettel, majd a 11 órás rajttal folytatódik. Tekintettel a korai sötétedésre, a Balatonvilágos és Almádi közötti területre kitűzött pálya teljesítésének limitidejét idén is 15 órában határozták meg a szervezők. A befutást követően a versenyzőket tea és a minden évben kitűnőnek bizonyuló paprikás krumpli várja majd a kikötőben a 16 órás eredményhirdetés előtt.

Véget ér a Yardstick Trophy 2014 is
Ahogyan a korábbi években megszokottá vált, a Dér Kupa egyben a Yardstick Trophy záró futama is egyben, így az itt elért eredmények még döntően befolyásolhatják a sorozat végeredményét, főleg annak tükrében, hogy az itt megszerzett pontok kettes szorzóval kerülnek beszámításra.

A Yardstick Trophy idén minden korábbinál több állomást érintett, a mögöttünk álló szezonban 13 hétvégén gyűjtögethettek pontot a versenyzők Kenesétől Keszthelyig. Bár a végső sorrend még egyik osztályban sem dőlt el, a legkitartóbb egység címét már akár most is magáénak tudhatja két egység, a Márta Mária és a Kisvacak, akik idén valamennyi fordulóban rajthoz álltak. Hasonlóan nagy menetelést a YST történetében 2013-ban szintén a Kisvacak, 2011-ben pedig a Pacsirta tudott bemutatni, így az elismerés mindenképpen kijár e két hajónak.

Yardstick I-ben az Obsession az első verseny óta vezeti a pontversenyt, mögötte a már említett Márta Maria és 8One áll még a dobogón. A három csapat tisztes távolságból követi egymást, de köszönhetően a dupla pontoknak, a kiejtőknek és a bónuszoknak, extrém esetben akár módosulhat is ez a sorrend.

Yardstick II-ben a Macska előnye behozhatatlannak tűnik, de a második és harmadik helyen álló Kisvacak és Sail Vész közötti 18 pont különbség még tartogathat izgalmakat az utolsó fordulóra. Mögöttük jelentősen leszakadva jönnek csak a többiek, így ebben a csoportban a dobogósok pozícióját más egység nem veszélyezteti.

A legkisebb osztályban a Catullus Maximus és a Concerto produkált elképesztő szériát, előbbi egy, utóbbi csak két fordulót hagyott ki a hosszúra nyúlt szezonban. Ennek köszönhetően ők is vezetik a csoportot, de a Catullus Maximus csaknem 180 pontos előnye behozhatatlannak tűnik, csak úgy mint a Concerto 115 pontos fórja a jelenleg bronzérmes Hablaty előtt.

A Yardstick Trophy küzdelmeitől függetlenül várhatóan az idei évben is jelentős mezőny sorakozik majd fel a Dér Kupa rajtvonalán. Egy évvel ezelőtt 81 hajó állt rajthoz egy kis november elejei versenyzésre, vélhetően idén is hasonló létszámra számíthatunk az idei szezon utolsó versenyén.

A versenykiírás ITT található.