Ha belegondolunk, számos közös pontot találni a vitorlázás és a kerékpározás között. A hajósok és a bringások is szeretik a természet közelségét, a gépek erejét és zaját nélkülöző, hangtalan suhanást, az évtizedek alatt kiforrott, minőségi mechanikákat. Nem véletlen, hogy sok vitorlázó lelkes kerékpáros, és fordítva. Nem olyan könnyű azonban a helyzet, ha ezt a két kellemes időtöltést ötvözni akarjuk: a fedélzetre pakolni a bringákat a hazai tavakra való hajóméretek esetén minimum körülményes, a kikötői kerékpár-kölcsönzés pedig egyáltalán nem általános, és ahol van is, sokszor elég leharcolt darabok kínálgatják magukat efféle rövid távú kapcsolatra. Pedig kevés kellemesebb programot lehet elképzelni például egy balatoni körtúránál, ahol minden kikötés után két keréken lehet folytatni az utat a kedvenc kilátó-, vagy épp vendéglátóhelyig.


Erre a problémára kínálnak megoldást a brit Brompton összecsukható kerékpárjai. Ez a 40 éve fejlesztett konstrukció elsősorban a nagyvárosi közlekedést volt hivatott megkönnyíteni – az összehajtott bringák ugyanis egyszerűen szállíthatók bármilyen közlekedési eszközön –, de a mára milliós nagyságrendet elérő rajongótábor hamar rájött, hogy a szabadidős tevékenységek esetén is kiváló társ lehet. Nem kivétel ez alól a vitorlázás sem, egy Brompton bringa ugyanis összecsukott állapotában sem foglal több helyet, mint két, átlagos méretű puffer, így még kisebb hajók cockpitjában is akadhat számára hely. Persze egy Brompton nem csak fedélzeten praktikus. A városi közlekedésnél és a kirándulásoknál épp olyan hűséges társa az embernek, mint a kikötőben. Kis méretének köszönhetően nem csak a hajóban fér el könnyen, hanem az autó csomagtartójában is.


A Brompton kerékpárokat a mai napig a cég londoni üzemében készítik, javarészt kézi munkával, egyedi megrendelések alapján – a konfiguráció (a színek, a sebességek száma, a kormány kialakítása, az extra felszerelések, stb.) ugyanis teljességgel a vevő igényeire szabható. Ha szívesen megnéznéd élőben is, mit tudnak ezek a különleges kerékpárok, keresd fel a Brompton standot a Budapest Boat Show idején, közvetlenül a Porthole mellett!