A University of California San Diego biodízelt fejlesztő biológiai kutatócsoportja a biokémiai kutatócsoporttal fogott össze, akik algaolajból akartak poliuretán-alternatívát alkotni. A két csoport együtműködéséből született a héten bemutatott deszka, melynek magja módosított algaolajból készült. A biokémiai kutatók először azt határozták meg, hogy hogyan kell vegyileg módosítani az algákból kinyert olajat, hogy különféle poliolokat nyerjenek belőle. Katalizátorral és szilikátokkal vegyítve ezek a poliolok a poliuretán habhoz hasonló kemény anyaggá térhálósodnak.

 

Az első deszka elkészítéséhez az iparág cégeihez is fordultak, a Solazyme biotechnológiai gyár négy liter jó minőségű algaolaját módosították, ebből pedig az Arctic Foam készített magot, shapelte és borította üvegszál erősítésű bio-alapú gyantával.

Az elkészült bio-deszka pontosan ugyanúgy néz ki, mint a kőolajszármazék rokonai, az elkészült maganyag ugyanis jelenleg fehér, de a tervek szerint - szintén biológiai pigmentekkel - zöldre kívánják színezni.

 

Matty Gilchrist, az Arctic Foam fejlesztési vezetője elmondta: " Büszkék vagyunk erre az együttműködésre és hogy részesei lehettünk az első fenntartható habmag fejlesztésében. Lenyűgözött minket a UC San Diego munkája és már az első habdeszka elkészültével azokat a sűrűségi, sejtszerkezeti, torziós és shapelhetőségi tulajdonságokat kaptuk, mint amit a legjobb minőségű poliuretán haboktól várunk el. A következő lépés az lesz, hogy ezeket a deszkákat a legjobb szörfösökkel teszteljük."

 

Az eredeti hír itt olvasható.