A hagyományos verseny első napja Füredről indult és kellemes keleti 5 knts  erejű szélben haladtak a hajók Tihany felé ahol a 20 perc előnnyel induló hajók közül a 15-ös yollék érték el a bóját a lényegesen gyorsabb, de a második rajttal startoló libera sem tudta behozni őket. Az első hajók a Mámor majd a Csimbi volt, az Alsóörsig tartó kicsit gyengülő szeles cirkáló szakaszon aztán a nagyok előre törtek, Pricipessa, Lillafüred, Capella és ebben a sorrendben futottak is be.

Az időjárás kegyes volt, mert visszaélénkült 7-8 knts a szél É-K –i irányból ezzel egy nagyon gyors és kellemes bő szeles szakaszban tudtak Siófokra célba vitorlázni. A mezőny már 4 órakor a kikötőben volt. A 2014. évi verseny díjait és a 2015. évi Hamis-szalag díjait esete az alkonyodó Balaton partján a kikötő dombján adták át, amely ismét különleges hangulatot teremtett, pont úgy, ahogy a szervezők ígérték.

A díjakat idén Fluck Daniella álmodta meg, és Szabó Ádám grafikus művész és a mindig támogató Fodor János vitorlázó barátunk a Folprint zöldnyomdában valósította.  A díjaknak egy különleges üzenete is volt idén Fekete István Tüskevár című regényéből.

„… a végtelen villanásban terül el a Balaton tükre… Ezt szeretem én… Ebben nem is csalódsz, elhiheted. Nem beszél, hát nem is hazudik; nem ígér, mégis odaadja mindenét; nem szól, és mégis többet mond, mint valaha ember mondott.”

Azt gondoljuk sokunkban megvan ez az érzés és ezért szeretünk szezonról szezonra, versenyről versenyre, túráról túrára a Balatonon vitorlázni.

Este a Sangria együttes Halmi Zoli (Kishamis) vezetésével, teremtetett fergeteges hangulatot, retro és aktuális hazai és nemzetközi slágerekkel, de azt hiszem a nyitó két szám, amely a már ismert „Kishamis a Balaton királya” illetve a frissen átírt szám a „Tramontánán szállni élvezet” igazán különlegessé tette az estét. Jó volt látni a Kishamis, kicsit hamis kórusát és a Trami meghatódott csapatát. A Balaton két legendás hajójának csapata a vízen szorosan küzd egymással, de a parton a legjobb barátok, erről is szól a vitorlázás, és örültünk, hogy ez a Beszédes emlékversenyen is megmutatkozott. A hajnalig tartó mulatozás és hangos zenélés után másnap a tó a csöndesebbik arcát mutatta.

A szeptemberi időjáráshoz szokott rendező csapat Fluck Jenő irányításával, bízott abban, hogy a rajt után élénkülő északias szél leterjed, így másfél óra után nem rövidített a füredi bójánál. Ettől egy igazi türelemjátékos, kivárós, szélkeresős Füred- Siófok szakasz következett.

Szerencsére jó megérzéssel a verseny előtt a rendező egy órával kitolta a vasárnapi időlimitet. Így, aki kitartó volt be tudott futni köztük a Bolygó is, akiről tudjuk, hogy nem a leggyorsabb de Fináczy Marci nem adja fel. Ez is igazi sportteljesítmény, és egyben lehetőség is arra, hogy nagyobb és gyorsabb hajókat is elkapjanak kisebb és lassabbak. Persze nem a Pricipessát, akik nem tudnak ilyen szélben sem lassan menni így mindkét nap ők nyerték az abszolút versenyt.   Mindkét nap a 15-ös yolle osztályban alakult ki szoros majdnem vérre menő küzdelem, amely osztályként a legnépesebb volt az idei versenyen.

Reméljük, hogy mindenki jól érezte magát, és jövőre ismét eljön, hogy meghallgassa, ahogy az író mondta a Balatont aki „nem szól mégis többet mond… „ és ismét jól érezze magát a baráti társaságban amikor az örökifjú  Kishamis a 120. életévét tölti be.

Eredmények hamarosan  a világhálón