Már szélhiányra lehetett gyanakodni, amikor a VB-centrumtól a tengerre vezető csatorna falán kapaszkodva próbáltak a versenyzők kijutni a tengerre. Azután ez a szélhiány egy kínlódós futamban meg hosszas várakozásban manifesztálódott is.

Ma reggel az első fleetben bevetésre indult Jeney Máté és De Jonghe Arthur. A hátszélbójáig Máté vezette a futamot és Arthur is elöl volt, de a hátszélbója (IODA-pályán kapubója) után olyan erős áramlás volt a pálya jobb oldali részén, hogy a fiúk többet mentek hátra, mint előre. Nem viccelek. Krajcban a trac-trac-en láthatóan távolodtak a befutótól. Akik balra indultak, sokkal jobban jártak, bár nekik meg a befutó előtt kellett kínlódniuk kicsinykét. Végül Máté a 24., Arthur a 19. helyen ért célba.

A többiek - Lászlófy Ábel, Lászlófy Levente, Pavlik András - négy órás vízen töltött várakozás után a partra mehettek.

Nos nézzük, hogyan állunk jelen pillanatban: a mieink közül két futam után Jeney Máté a 37., Lászlófy Levente a 41., Lászlófy Ábel a 82., De Jonghe Arthur a 67., Pavlik András a 86. helyen áll. Még csak két futam volt, így kieső futam sincs, ezért bármi megtörténhet.

Holnaptól elvileg Optimist Csapat-világbajnokság kezdődött volna itt, amely kettő (vagy három)napra megszakította volna az egyéni VB-t. (A VB a csapat-világbajnokság után folytatódik.)

Nem hivatalos értesüléseim szerint holnapi napon azonban az egyén VB folytatódik, már amennyiben lesz szél. Ez tűnik egyébként az egyetlen logikus döntésnek.

Az Optimist Világbajnokságon jelen állás szerint első helyen a thaiföldi Suthon Yampinid, a másodikon a szingapúri Daniel Hung, a harmadikon a görög Odysseas Emmanouil Spanakis áll. A görög versenyző esetében a tengerrel való összefüggés egyértelmű; a másik két versenyzőnél egyelőre ilyenről nem tudok beszámolni.

Hajrá Magyarok!

Hírek és fotók a VB-csapat Facebook-oldalán.