Bart’s Bash Andrew Simpson, a 2013-ban az Amerika’s Cup-on tragikus körülmények között elhunyt olimpiai aranyérmes vitorlázó emlékére elindított adománygyüjtő program és verseny, melynek fő célja, hogy segítse és inspirálja a gyerekeket, és egyszer egy évben a vitorlázást a tömegek által is elérhető közelségbe juttassa. Idén 62 ország vett részt 469 különböző helyszínen.

A Szüreti Regattát Hegyi Dénes, a TVSK elnöke indította útjára, s a még alig több, mint évtizedes verseny időközben a Balaton nagyhajós versenyei között igazi “nagyfiúvá” nőtte ki magát. A több napos rendezvény lényege, hogy a verseny “ottalvós”, a vitorlázók együtt, egy kikötőben vannak a távolsági szakasz leküzdése után.

És mi a hír?

Augusztus magasságában Koczka Terézia, földkerülő magyar vitorlázó bemutatta Sir Robin Knox-Johnston-t Nagy Britannia magyar nagykövetének és ennél a találkozásnál felmerült, mi lenne, ha idén Magyarország is bekapcsolódna a Sir Robin által szervezett jótékonysági eseménybe. (Sir Robin volt az első, aki megállás nélkül egyedül körbevitorlázta a Földet.) Némi szervezkedés után a Porthole vállalta a rövid tudósítás a BBC Solent rádió felé. Így vasárnap hírét vihettük a magyar vitorlássport sikereinek, a Balaton szépségének és a Szüreti Regatta izgalmainak.

Izgultunk egy kicsit, mégiscsak BBC meg híres vitorlázók nyilatkoznak, de amikor elmeséltük, hogy milyen nagy itt a vitorlásélet (több, mint 90 verseny a versenynaptárban), hogy vannak olimpiai kvótáink és hogy a Balatonon nincsenek motorosok, mindenki rögtön odafigyelt.

Reméljük, jövőre is lesz lehetőségünk bekapcsolódni!