Az egyesület célja a régióban tevékenykedő hajóépítők, forgalmazók és bérbeadással foglalkozók összefogása, érdekvédelme.
Idén olyan nagy cégek váltak például taggá, mint a Balatoni Hajózási Zrt vagy az elektromos hajók tervezésével és gyártásával foglalkozó Aqwia Kft. De olyan új cégek is szívesen csatlakoztak, mint az edzőmotorosokat gyártó Bravo Boats.

A gyűlésen Brencsán Ábel is megjelent az MVSZ képviseletében, hogy a szövetség együttműködését ajánlja fel a HVE számára. A Magyar Vitorlás Szövetség eddig főleg a versenysporttal foglalkozott, de mostantól jobban szeretnének figyelni a szabaidősportra is, hiszen ez 20000 hobbivitorlázót jelent. Ugyanakkor mindkét szervezetnek sokat jelentene, ha innentől közösen, egymást segítve tudnának fellépni a hatóságoknál a víziközlekedésre és hajózási rendeletekre vonatkozó jogszabályváltozások eléréséhez. Vizeink védelme közös cél, így szóba került a szennyvíztartályok ürítését célzó megoldások keresése ugyanúgy, mint a vitorlások motorozásának szabályozása.

A Hungexpo munkatársa, M. Kiss Bence is megjelent, hogy a Boat Show-ról és a kiállítás részleteiről beszélgessen az egyesületi tagokkal. A minden évben megrendezésre kerülő Budapest Boat Shown a közös fellépés eredményeként a HVE kiállító tagjai 1998 óta 20-30%-al olcsóbban mutathatják be termékeiket, szolgáltatásaikat.

Az egyesület Pallás Évát, a HVE egykor alapítótagját és elnökét örökös tiszteletbeli taggá avatta.