Az elmúlt hét intézkedései és időjárási körülményei alapján hajózhatóvá vált a Sió csatorna. Ennek köszönhetően a Balatoni Hajózás Zrt. elbúcsúzhatott az Akali nevű, 90 személyes vízibuszától, melyet a barcsi önkormányzat vásárolt meg turisztikai célokra. A BAHART munkatársai a Társaság vezetése és az új tulajdonos képviselőjének jelenlétében 2016. február 15-én délután zsilipelték át a Sió csatornába az 57 éves AKALI vízibuszt, és indították útjára a Drávára, ahol már az idei szezonban a Duna-Dráva Nemzeti Park területén szolgálhatja az utazóközönséget. A vízibusz útnak indításával jelképesen kezdetét vette a Balatoni Hajózási Zrt.  170. hajózási szezonja, melynek hivatalos indulása március 26-án lesz, az újjáépített Siófok katamarán első útjával. 

Az AKALI vízibusz üzembiztonsági és műszaki szempontból is kifogástalan állapotban áll majd szolgálatba a Dráván, ahol bekapcsolódva a turisztikai kínálatba, még hosszú éveken keresztül biztosíthat színvonalas hajózási lehetőséget az utasoknak.

„Örülünk az alkalomnak, hogy jóval a turisztikai szezon megkezdése előtt leúszhat a hajó a Drávára, ahol üzembeállítása és felkészítése után a helyi turizmus szolgálatába állhat. Régi vágya teljesül ezzel a térség vezetőinek, turisztikai szereplőinek.” – nyilatkozta Karvalics Ottó Barcs Város polgármestere a Siófoki búcsúztatáson.

Az 1959-ben épült, 26,5 méter hosszú Akali vízibusz – eredeti nevén Megyer – több mint 50 évet szolgált a Balatonon, jobbára menetrendi hajóként közlekedve.  A 301-es típusú vízibuszokat 1956-tól kezdődően gyártották Vácott, a Dunai Hajógyárban. Az eleinte teljesen zárt kivitelű hajók alumínium-magnézium ötvözetből készültek, szegecselt bordázattal és héjazattal, így tömegük és külső méreteik lehetővé tették, hogy – bár magasabb költségekkel, de – közúton, felépítmény-bontás nélkül is szállíthatóak legyenek.  Az AKALI 301-es típusú vízibuszt a MAHART a NIKEX-től vette át a T110-es uszályért. Az 1990-es évek első felében az utas komfort javítása érdekében átalakították a hajót Siófokon.  Erősebb szerkezetű, nyitott fedélzettel ellátott, de a hátsó utasteremben továbbra is zárt felépítménnyel látták el.

 

Az utóbbi években jellegzetes piros színéről messziről felismerték az utasok az AKALIT, amely 2013-tól kifejezetten kerékpáros járatként szolgált a Balaton nyugati medencéjében a Balatongyörök-Balatonmária-Szigliget útvonalon, majd 2015-től már Badacsonyig. A vízibusz több mint 50 évig szolgált az idén 170 éves jubileumi szezonját ünneplő Balatoni Hajózási Zrt. flottájában.

A balatoni hajózás 170. évfordulóját méltó megemlékezésekkel, valamint a BAHART új lendületét és ügyfélközpontú szemléletét kifejező országos hírű rendezvényekkel ünnepli a társaság.   A nagyszabású rendezvények mellett komoly hangsúlyt szeretne fektetni a BAHART a hajózási tevékenységhez kapcsolódó szolgáltatásminőség és –tartalom fejlesztésére, bővítésére és természetesen a hajóflotta fejlesztésére és korszerűsítésére. A modernizálás jegyében tervezett hajóflotta fejlesztésnél a Balatoni Hajózási Zrt. figyelembe veszi a kor követelményei mellett a folyamatosan változó ügyféligényeket, és bízva a Balaton régió további népszerűségében a bővülő utasforgalmat is.

„Örömteli feladatként tekint Társaságunk arra, hogy a közgyűlés által 2  015 decemberében elfogadott középtávú stratégia megvalósítását össze kell hangolnia  az időközben született kormányhatározattal, mely szerint a Balatoni Hajózási Zrt. kétszer 2 milliárd forint fejlesztési támogatást kap. A BAHART esetében nevesített források felét a hajópark korszerűsítésére fordítjuk majd, mindez 3 új hajó beszerzésére és további hajók, valamint a kompok felújítására ad lehetőséget.  A másik, kikötőfejlesztésre szánt 2 milliárdos összegből a közforgalmú kikötők fejleszthetők, és esetleg egy ipari kikötő létesítése körvonalazódhat.” – mondta el az eseményen Kollár József vezérigazgató.

Az Akali vízibusz búcsúja is kifejezi, hogy a BAHART elindult a modernizálás útján és a hajópark fokozatos felújításával, korszerűsítésével és a flotta tervezett bővítésével a régió kiemelkedő szolgáltatója, a települések és rendezvényeik összekapcsolásával „A Balaton motorja” kíván lenni. A hajózási szezon nyitányaként a Társaság üzembe állítja a megújult, 500 személyes Siófok katamaránt, amely számos újdonságot tartogat, és amelyet az ünnepélyes átadón – március 26-án –  láthat a közönség először.