A balatonfüredi központú helyszín kis szeles felkészülési lehetőséget nyújtott az elkövetkezendő versenyekre. A túra útvonala a Balatonfüred előtti rajtot követően Paloznakot és Siófokot érintette, majd a befutóra a balatonfüredi bójánál került sor. A verseny rangját tovább emelte, hogy az idei évben útjára induló, szabad fejlesztésű, innovatív karbonhajókat tömörítő 8M Open Grand Prix első állomásaként is számításba került a regatta.

A reggeli reménytelennek tűnő szélhelyzet ellenére 24 egységből álló mezőny több mint 100 versenyzővel a fedélzeten rajtolt el a 10 órakor eldördülő rajtjelzés hangjára. A Füredig leterülő 3-4 csomós délkeleti szélben az első hajó paloznaki bójavétele csupán 11:40-kor történt, ami bizonytalanná tette, hogy a teljes versenytáv teljesíthető lesz a kiírt limitidőn belül. Ezért az Igali Csilla vezette Versenyrendezőség a pályarövidítés mellett döntött: a palóznaki majd siófoki bója érintését követően Balatonfüreden befuttatta a mezőnyt.

Abszolút kategóriában a Balatonfüredi Yacht Club egységei osztoztak a dobogó I-III. fokán: a Team Black Jack katamaránja végzett az élen, akik 2 óra 18 perc alatt teljesítették a távot - Nagy R. Attila kormányos, Pénzes Botond, Litkey Balmaz, Szigeti Maxim, Szigeti Stacey, és Dr. Kaáli Nagy Géza legénységgel - a második helyre egy egytestű 8 méteres, a Varga Lajos – Scharf Máté vitorlázta Nelson Flottalízing hajó futott be, harmadik pedig a Rauschenberger Miklós kormányozta Extrém 40-es katamarán lett, Soós Attila, Kéber László, Pécsváradi Ákos, Tóth Mátyás, Sárközy Andrással a fedélzeten.

A díjkiosztó során a csoportonkénti helyezettek is díjazásban részesültek.

Többtestű osztály:

  1. helyezett: Team Black Jack – BYC (R. Attila, Pénzes Botond, Litkey Balmaz, Szigeti Maxim, Szigeti Stacey, és Dr. Kaáli Nagy Géza)
  2. helyezett: Extrém 40 „Q” – BYC (Rauschenberger Miklós, Soós Attila, Kéber László, Pécsváradi Ákos, Tóth Mátyás, Sárközy András)

Yardstick I. osztály:

  1. helyezett: Nelson Flottalízing – BYC (Varga Lajos – Scharf Máté)
  2. helyezett: Narvál – Kereked Vitorlás Klub (Hajdu Balázs, Hajdu Gergely)
  3. helyezett: Suprise – VVEB (ifj. Bernula János, Hermann Tibor, Hermann István, Szücs József, ifj. Madar László, Dávid-Tóth Sándor, Dr. Pilisi Fanni, Bernula Katinka)

Yardstick II. osztály:

  1. helyezett: Vica – Holtpont SE (Rózner Tamás – Simon Ráben)
  2. helyezett: Szirákó – TVSK (Jakab László, Ács József, Csurgó Gábor)
  3. helyezett: Nymeria – Holtpont SE (Hunyadi László, Kovács Tamás, Nánássy Judith)

Yardstick III. osztály:

  1. helyezett: Vámpír – Wind SE (Dr. Pető Béla, Bóta Béla, Kéry László, Bene Olivér)

A rendező Balatonfüredi Yacht Club jövőre is vár mindenkit sok szeretettel a hatodik Tolnay Kálmán László Emlékversenyre.