A kvótát még 2014-ben Tomai Balázs alias Pufi szerezte meg, de a már korábban lefektetett elveknek megfelelően a részvételt egy négy versenyből álló válogató döntötte el melyben nem volt kvótaszintű eredményességi követelmény.

A válogatókon Pufi alulmaradt, annak ellenére, hogy az olimpiát közvetlenül megelőző legrangosabb versenyen, a VB-n legyőzte ellenfeleit úgy, hogy ő az aranycsoportban zárta a versenyt.

A döntés megszületett, a győztes triumfál, facebook bejegyzésében egy Oszkár gálát megszégyenítő hálacsokrot nyújt át minden általa arra érdemesnek – kifelejtve Pufit - aki nélkül Laser Standardban senki nem vehetne részt az olimpián. A bejegyzés időzítése elég furcsa, május 16-án már ünnepel, miközben a VB csak 18-án zár. Erre a kapkodásra nem is igazán volt szükség, mert a válogató már a VB előtt gyakorlatilag eldőlt, viszont az aranycsoportban még küzdő Pufi elszántságát bizonyosan nem serkentette.

A Szövetség hivatalos kommünikéje legalább bevárja a 18-át, de nem igazán méltatja a VB-n legjobban szereplő Pufi teljesítményét, sokkal inkább a válogatók tiszta és áttekinthető módszertanát szemlélteti.

Ezt követően Tomai Balázs – miközben elfogadja a szövetség döntését – több hajós médiumnak is elküldött nyilatkozatában vitatja a válogatási elvek áttekinthetőségét, tisztaságát. A levél itt olvasható!

Megkérdeztük Brencsán Ábelt, Pufi levelében nevesített szövetségi Versenysport Menedzsert, a Pufi által leírt állításokkal kapcsolatos MVSZ álláspontról.

Ábel elmondta, hogy a szövetség elnöksége minden szempontot, javaslatot figyelembe vett, de döntései során nem minden kérésnek tudott eleget tenni, talán ez okozhatta a Pufiban halmozódó ellenérzést.  A helyzet tiszta és egyértelmű megértése érdekében igéretet kaptunk, hogy részletes nyilatkozatban reagálnak Pufi felvetésére.

Külső szemlélőként azt látjuk, hogy vannak sportszakmai döntések mellyekkel Pufi nem ért egyet, de elfogadja, aláveti magát, viszont vitatja, hogy ezeket a döntéseket ő korábban támogatta volna.

A győztes nem túl elegáns kommunikációja is sokat rontott a helyzeten, de ezért nem szabadna pálcát törnünk a fiatal tehetséges versenyző feje felett.

Mindenki nyugodjon le tehát, és drukkoljunk minden idők legnépesebb legfelkészültebb olimpiai csapatáért!

Hajrá Bendzsi, szép volt Pufi!

Ruják István tegnapi válaszlevele Pufinak itt található