Zsombi harmadik olimpiája az idei, azonban az első, a számára sokkal jobban fekvő Finn hajóosztályban, ahol az elmúlt három évben  fantasztikus sikereket ért el és kétségkívül bekerült a Finnesek elit mezőnyébe.

Az olimpiai kvalifikációt hazánk részére már az első adandó alkalommal, a 2014-es santanderi világbajnokságon megszerezte. Az idei évi Európa Bajnoki szereplése pedig minden  idők legjobb magyar eredménye Finn hajóosztályban, hiszen Zsombi egyik nagy példaképe, Fináczy Gyuri bácsi 1971-es EB bronzérmét múlta felül.

A nagy kihívás mégis az olimpia. Az MVM Sportegyesület versenyzője erre készül kőkeményen, kitartóan 2013-tól, amikor átült a Finn hajóosztályba. Ideje nagy részér a valencia edzőtáborban és versenyeken tölti, egy cél érdekében, hogy Rióban a legjobbat hozza ki magából. A pontszerző hely a cél. A mezőny nagyon erős, izgalmas futamokra számíthatunk.

További kihívást jelent a helyszín, a riói Guanabara-öböl, ahol az áramlások, az eltérő szélviszonyok, változó körülmények komoly felkészülést igényelnek.

És hogy kik lesznek az ellenfelek? Nézzük:

 

Jake Lilley (AUS)

Fiatal feltörekvő versenyzője a Finn mezőnynek, ez lesz első olimpiája. Az elmúlt egy évben nagyon szép eredményeket ért el a nemzetközi versenyeken.

Giles Scott (GBR)

Az abszolút favorit versenyző a mezőnyben, akit az elmúlt öt évben csak kétszer győztek le, 2013 áprilisa óta veretlen. A britek nagy ikonikus Finnesen Ben Ainslei árnyékában nem nyílt lehetősége a Londoni olimpiai részvételre, bár a nagy esélyesek között tartották volna számon. Rióban megmutathatja tudását.

Ivan Kljakovic Gaspic (CRO)

A háromszoros Európa bajnok horvát versenyzőt tartják az egyik legtapasztaltabb versenyzőjének a mezőnyben, aki kemény csatát vívott honfitársával, Milan Vujasinovic-val az olimpiai szereplésért, kettejük csatája az idei világbajnokságon dőlt el, amelyből Gaspic jött ki győztesen. Zsombi egyik jó barátja a mezőnyben, a 2013-as Országos Bajnokságon Zsombi meghívására vett részt.

Jonas Høgh-Christensen (DEN)

A dánok kétszeres világbajnok versenyzője negyedik olimpiáján vesz részt Finn hajóosztályban. A 35 éves versenyző hosszabb kihagyások után újra visszatért a versenyvitorlázáshoz és egyre jobb formába került.

Pieter-Jan Postma (NED)

A holland versenyzőt szintén a nagy esélyesek egyikeként tartják számon, az előző olimpián épp hogy lemaradt a dobogóról, 2026-os szereplése fényesre sikeredett, hiszen Európa bajnoki címe mellett világbajnoki bronzérmet szerzett.

Anders Pedersen (NOR)

A 24 éves norvég versenyző első olimpiájára készül, legjobb eredménye junior világbajnoki címe, valamint felnőtt világbajnoki 8. helyezése.

Josh Junior (NZL)

Éremesélyesként tartják számon Rióban, nagy csatát vívott honfitársával, Andrew Murdoch-val az olimpiai részvételért. A mezőnyben egyedüliként mondhatja el magáról, hogy 2012 óta legyőzte Giles Scottot.

Vasilij Zbogar (SLO)

Zsombi klubtársa a valenciai edzőtáborban, a 40 éves szlovén versenyző a mezőny legidősebb versenyzője, ötödik olimpiájára készül. Finn hajóosztályban Európa bajnoki arany és bronzéremmel és világbajnoki bronzéremmel büszkélkedhet. Szlovéniában az egyik legismertebb sportolók egyike.

Jorge Zarif (BRA)

A brazilok olimpiai reménysége a tallini világbajnokságon érte el eddigi legjobb eredményét világbajnoki győzelmével. 15 évesen ült át Finn hajóosztályba. Édesapja szintén inn versenyzőként az 1984-es és 0988-as olimpián is részt vett, neki a riói lesz második olimpiai szereplése.

Deniss Karpak (EST)

A Zsombival egyidős észt versenyző 2008-ban kezdett Finnezni, azóta folyamatosan a világ top 20 versenyzője között szerepel. Bár a mezőny egyik legmagasabb versenyzője, inkább a gyenge szeles futamokban tud igazán eredményesen szerepelni.

Tapio Nirkko (FIN)

A finn versenyző legjobb eredmény a 2009-es Európa bajnoki ezüstérme. Nehezen kiszámítható versenyző, a mezőnyben ő edzett a legtöbbet Rióban. 

Jonathan Lobert (FRA)

A francia olimpiai harmadik helyezett versenyző a Riói Játékok legnagyobb  esélyesei között tartják számon, jelenleg a világranglista második helyezettje.

Ioannis Mitakis (GRE)

2009-től versenyez Finn hajóosztályban, legjobb eredménye 2012. évi Európa Bajnoki címe. A londoni olimpia óta sokat fejlődött, elsősorban a gyenge szeles futamokban eredményesebb.

Giorgio Poggi (ITA)

Az olasz versenyző legjobb eredménye világbajnoki 5. helyezése, a 2008.as olimpián 11. helyen végzett.

Caleb Paine (USA)

Nagy csatát vívott honfitársával Zach Raily-vel az olimpiai részvételért. 2008-ban kezdett Finnezni, egykor a világranglista 1.helyezettje volt.

Max Salminen (SWE)

A svéd versenyző a Londoni Olimpia után ült át Finnbe, miután a Star osztályban olimpiai bajnok lett. Legjobb eredménye Európa Bajnoki 5. helyezése.

Facundo Olezza (ARG)

A Rióban rajtvonalhoz álló Finnesek között a legfiatalabb versenyző, aki 2015 februárjában ült át a Laser hajóosztályból Finnbe. Zsombihoz hasonlóan a valencia Dinghy Academy kötelékében készül az olimpiára.

Tom Ramshaw (CAN)

A fiatal versenyző 2015. végén ült át Finnbe, 2016 januárjában szerezte meg országa számára az olimpiai indulás jogát. Az idei Európa Bajnokságon 10. helyen, a világbajnokságon 8. helyen végzett. Szintén a Dinghy Academy növendéke.

Lei Gong (CHN)

33 éves kínai versenyzőnek ez lesz második olimpiája.

Alican Kaynar (TUR)

A török versenyző az idei évben szerezte meg országa számára az olimpiai kvalifikációt, legjobb szereplése a hajóosztályban Európa bajnoki 10. helyezése.  

Allan Julie (SEY)

A Seychelles szigeteken nemzeti hősként tartják számon, Laser hajóosztályban már négy olimpiai részvétellel büszkélkedhet, a Finn hajóosztályban az olimpiai részvételt idén szerezte meg az afrikai kontinensnek. Legjobb szereplése a hajóosztályban világbajnoki 45. helyezése.

Alejandro Foglia (URU)

A 32 éves uruguayi versenyző szintén a valenciai Dinghy Academy növendéke, aki a 2015-ös világbajnokságon szerezte meg az olimpiai indulás jogát. Legjobb eredménye 12. helyezése a nyílt Európa Bajnokságon.

A Finn futamok tehát augusztus 9-én kezdődnek, naponta két futamot rendeznek, összesen 10 selejtező futam megrendezése tervezett, ezt követi a legjobb tíz versenyző számára fenntartott éremfutam (Medal Race), amely augusztus 16-án kerül megrendezésre.

Szurkoljunk tehát Zsombinak!

A magyarok eddigi legjobb olimpiai szereplése Finn hajóosztályban Fináczy György 1972-es 8. helyezése.

Kívánjuk, hogy Zsombi felülmúlva az elődöket, elérje kitűzött célját!

Fotó: Cserta Gábor (Európa Bajnokság 2016, Barcelona)