A 23 fős mezőnyben Berecz Zsombi (MVM SE) magabiztosan kezdett, stabilan vitorlázott, az első futamban végig 8-10. közötti helyen. Az első futamban végül 9. helyen ért célba. Több top 10-es versenyző, köztük a ranglistavezető Giles Scott, továbbá az ausztrál Jake Lilley és az új-zélandi Josh Junior is rosszul kezdett, 15 feletti helyezéssel zárták az első futamot. A futamgyőztes a török versenyző, Alican Kaynar  lett.

 A második futam sajnos nem végződött a mi szempontunkból eredményesen, hiszen Zsombi sajnos négy másik versenyzővel együtt korai rajtos volt, azaz büntető pontokat kapott (az indulók létszáma+1 pont). Ezt ő sajnos nem érzékelte a rajt pillanatában, végigvitorlázta a futamot és hogyan! Az első pályajelet harmadik helyen vette, majd folyamatosan jött fel és egészen az első helyre vitorlázta fel magát, ahol egyre több előnyt szerzett. Elsőként ért célba, fél perccel megelőzve a másodikként befutó szlovén Vasilij Zbogart. Sajnos a korai rajt miatt az első helyezését a pontszámításnál nem számítják be, így a két futam utáni összetettben a 17. helyről várja a folytatást. A 10 futamra kiírt versenyen az ötödik futam után a legrosszabb eredmény kiejthető, így a végeredménybe nem számít bele.

 Eredménylista itt: https://www.rio2016.com/en/sailing-schedule-and-results

 Zsombi csalódott volt, amikor megtudta, hogy bár elsőként ért célba, sajnos korai rajtja miatt 1 pont helyett 24 pontot kapott a futameredményért. Az azonban, hogy futam elsőként és nagy fölénnyel ért a célba, további önbizalmat ad számára, hiszen bizonyította, hogy a világ legjobbjai között az olimpiai mezőnyben futamot tud nyerni!

 Zsombi a futamok után így nyilatkozott Cserta Gábornak:

 „Nem volt egyszerű nap. Igazából nagyon feküdt nekem a pálya. Az első futamban 9-ik lettem, egy magabiztos, nyugodt biztonságos vitorlázással. A második futamban sem csináltam extrát, csak jöttek a pöffök és egész jól éreztem őket. Főleg a második szakaszban leváltam a mezőnyről mert láttam valamit a jobb oldalon és hála istennek jól láttam. Átvettem a vezetést, de a végén a befutónál nem szólt a duda kiderült, hogy korai rajtos voltam, így a futamgyőzelmet elvették. Ez csak a végén derült ki.  Persze kicsit csalódott vagyok, de elkenődve semmiképp. Ahogy a Keló (Zsombi edzője) mondta, a magyar vitorlázás tele van “mi lett volna, ha…” -val, ez nem az a sztori lesz. Ezt a formát könnyedén meg tudom ismételni az elkövetkezendő napokban. Úgyhogy valóra fog válni az álmom, és mindent meg teszek érte.  Jobb vagyok, mint valaha. Igazából ez is csak megerősített benne, hogy a mezőny fölött vagyok ilyen szélben és tényleg jobban vitorlázom, mint ők, úgyhogy nagyon “ el lesznek kapva“. Ez a futam a kieső, ez biztos. Igyekszem kicsit jobban odafigyelni a rajtokra, de tényleg érzem, hogy jobban vitorlázom, mint a többiek.  Holnap talán kicsit később fogok rajtolni, változtatni igazából nem kell semmin, nagyon szépen összeraktuk ezt a formát az olimpiára, úgyhogy csak ki kell hoznom magamból azt amit tudok és nem lesz semmi gond. A vitorlázásnak ma nem a fizikai oldala mutatkozott meg, ma gyengébb forgolódós szél volt, amiben többet kell gondolkodni. Ez mindenképp fekszik nekem, hiszen a Velencei- tóról jöttem és ott folyamatosan forog a szél, ebben fölötte állok a mezőnynek. Holnaptól kinn leszünk egy külső pályán, ahol a fizikai oldala fog megmutatkozni a vitorlázásnak, de abban is jó vagyok, úgyhogy jöhet!”

Ma további két futammal folytatódik a megmérettetés, kívánjuk, hogy a kirobbanó forma kimagasló futameredményeket hozzon és a szerencse is Zsombi oldalára álljon!

 Hajrá Zsombi!!!

 A magyar vitorlázók közül ma a Laser Radialban versenyző Érdi Mária is meglepetést okozott, hiszen a mai első futamban futamelsőként ért célba, a második futamban 5. helyen, ami óriási eredmény a 18 éves lánytól. A tegnapi és mai futamok összesített eredményei alapján a 9. helyről várja a folytatást!

Vadnai Benjámin, Laser Standard hajóosztályban négy futam után a  22. helyről várja a folytatást.

FOTÓ: Robert Deaves (International Finn Association)