Melges 24 és J24 Országos Bajnokság: bajnok a iJroncat és a Strange Brew!


Sikeres, jó hangulatú versenyt zártak vasárnap a J/24 és Melges24 hajóosztályok versenyzői a Balatonfüredi Yacht Club és az MVM SE-vel közös együttműködésben megrendezett nyílt magyar bajnokságon.



A 4 napos versenyen 18 egység J/24 és 8 egység Melges 24 küzdött a bajnoki címekért. A J/24 osztály számára sikeres felkészülési lehetőség volt az azonos feltételekkel, jövő évben megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra.
A meteorológia előrejelzés alapján hol váltakozó irányú és erejű, hol pedig tökéletes vitorlázó szelet ígértek. Így is lett. A bajnokság során minden előrejelzés beigazolódott. A Fluck Bence vezette rendezőség a kiírás szerinti 11 futamból végül is a J/24 hajóosztálynak 7, míg a Melges24 hajóosztálynak 8 futamot rendezett. Az utolsó versenynap a pihenésé volt, szélhiány miatt nem lehetett újabb futamokat rendezni.

A verseny igazán sportszerű keretek között zajlott, a Böröcz Bence vezette versenybírói csapatnak egyetlen egy óvással sem kellett foglalkoznia a bajnokság alatt.
Az esték jó hangulatú programokkal, beszélgetésekkel és vacsorákkal teltek a BYC hangárában.

További eredmények: j24 ob.pdf, melges24 ob.pdf
Forrás: BYC; fotó: Kollmann András

Bavaria 32 Országos Bajnokság: Címvédés a III: InFrame BAV32 OB-én!


Vasárnap ért véget a Balatonlellén megrendezett 2016-os BAV32-es nagyhajós országos bajnokság. A csütörtöktől vasárnapig tartó verseny alatt az időjárás a könnyebbik, szebbik arcát mutatta meg.



Az első nap délelőttje parti halasztást hozott, amin a csapatok egy csapatépítő gokartozással melegítettek be a délutáni futamokra. Délután két könnyűszeles (5-7 csomós) futamot sikerült a rendezőknek lebonyolítani, ahol a két bajnokesélyes hajó testvériesen megosztozott a futamgyőzelmeken. Másnap már reggel vízre szállt az osztály és a 7-8 csomós délnyugati szélben 3 futamot tudtak levitorlázni a rajtvonalon felsorakozó egységek. A futamgyőzelmeken az első naphoz hasonlóan a SAILANA és a TÉ csapatai osztoztak. A harmadik helyen – minden futam harmadik helyét megszerezve - a FAVONIUS ért célba. A döntés az utolsó napra maradt – ugyanis a két vezető csapat között egyetlen egy pont volt a különbség. De a várt izgalmak elmaradtak, hiszen a szél nem volt hadra fogható a zárónapon. Így az egész napos parti halasztást követően a következő végeredmény született a kilenc futamra kiírt idei BAV32 OB-én.

Az osztály 2016-os év Országos Bajnok csapata a TÉ SAILING TEAM Turós László – kormányos, Karsai Gábor, Szépfy Zsombor, Herczeg István, Horváth Áron,
Második helyezett a SAILANA Komenda Norbert- kormányos, Tóth Mátyás, Őri Bence, Grams Dominik, Sümegi Péter,
Harmadik helyezett a FAVONIUS Berkes Attila kormányos, Dobra Zsolt, Geszler József, Mező Zoltán, Varga Levente.

További eredmények: Bavaria.pdf
Forrás: Karsai Gábor, Fotó: KnoTs Photography / Karsai Tímea

Dragon Országos Bajnokság és Johan Anker Kupa: évadzáró verseny a Dragon osztályban Balatonkenesén


Nemzetközi résztvevőkkel búcsúzott a 2016. évi szezontól a magyar Dragon flotta: csütörtöktől vasárnapig Balatonkenesén került sor a Johan Anker Kupára, amely idén – a Magyar Vitorlás Szövetség engedélyével – a magyar bajnoki címekről is döntött. A résztvevők között egy osztrák hajót is találtunk, s a szabályok betartására nemzetközi óvási bizottság felügyelt.



„Mindez már a 2018. évi balatonfüredi Európa-bajnokságra történő készülődést jelzi, nem árt ha a magyar mezőny is szokik a nemzetközi elvárásokhoz” – mondta Náray Vilmos, a Magyar Dragon Szövetség elnöke. 

A Johanna és a Nyári Mikulás mögött a bronzérmet a Tenke Péter, Varga István, Szörényi Ernő trió szerezte meg a 7Arts nevű hajóval. A klasszikusok értékelésében a Nemecsek csapata (Tóth Zsolt, ifj. Kozma László, dr. Kozma László, Czap Zoltán) végzett az élen. Az idén először kiírt Masters különdíjat a 7Arts, a 35 év alatti átlagéletkorúaknak létrehozott Junior díjat pedig az Eragon (dr. Domokos Tamás, és fiai: Bence és Gergő) kapták.

Forrás: MVSZ

Finn Országos Bajnokság: Olimpiai hajóosztály, olimpiai résztvevővel


Csütörtöktől vasárnapig (2016. 09. 22-25) zajlott a Fertőn a 60. Finn Dingi Országos Bajnokság a Fertő tavi Vitorlás Szövetség rendezésében 41 résztvevővel.



A verseny terve több napon át 12 futam volt, amiből 4-et sikerült csütörtökön megrendezni, a későbbi napokon nem volt szél, csak gyönyörű napsütés és nyári meleg, így a 4 futamból értékelt a zsűri.
Az első helyet Berecz Zsombor szerezte meg, második lett Haidekker Elemér, a harmadik helyen pedig Székely Antal végzett.
Forrás, fotó: Porthole

Utánpótlás Magyar Bajnokság, Laser Standard, Laser Radial női és 470 felnőtt Bajnokság, F18 – M3 Ranglista verseny


101 hajóval 130 versenyző vett részt a Magyar Vitorlás Szövetség által rendezett Magyar Bajnokságon, szeptember 22-25 között Balatonfüreden. Öt hajóosztály, a 470-es, 420-as, Laser Standerd, Laaser Radial és Laser 4,7 futott sikeres bajnokságot, valamint szombaton és vasárnap a katamaránok is csatlakoztak egy ranglistaversenyre.
A bajnokságon a Laser Radial és 4,7-es hajóosztálynak hat, míg a többieknek 7 korrekt futam került megrendezésre, köszönhetően Sipos Máté versenyvezetőnek és a teljes rendező csapatnak.
Nem volt egyszerű a rendezés dolga, mivel az első napon csak egy futamot sikerült megrendezni a keleti, forgolódó szélben, majd pénteken folytatódott a küzdelem a Laser Radial és 4,7 osztályoknak kettő, a többieknek három futammal délnyugati, 6-11 csomós szélben. Szombaton minden osztály további három jó futamot teljesített, sajnos vasárnap egy sem sikerült, így minden hajóosztálynak kiesővel is korrekt és eredményes volt a bajnoksága, valamint a katamaránosok ranglistaversenye is.
470-es hajóosztályban a Gyapjas testvérek, 420-ban Formanek Liza és Kalmár Luca, Laser Standardban Vadnai Benjamin, Laser Radialban Hirschler Rebeka és Laser 4,7-ben Almási Zsomor nyerte a 2016. évi Magyar Bajnokságot.

További eredmények:
http://hunsail.hu/eredmenyek-balatoni-vitorlas-het


UNITEF Kupa – YST VII. Forduló


Ez a szeptember végi hétvége a versenynaptár legmozgalmasabb időszaka volt, 420,470, Laser, Melges24, J24, Dragon bajnokság, OP ranglista verseny, tengeri bajnokság és még sok egyéb mindenfelé. Az előző héten Tihanykerülő, jövő héten Szüreti regatta a túraversenyeket kedvelő nagyhajósoknak.
Vajon ki fog eljönni a túra és pályaverseny kombinációra Földvárra, ráadásul a szép nyárvégi időjárás végét jósolta a meteorológiai előrejelzés.
Szerencsére a vártnál nagyobb létszámban jelentek meg a hajók a nevezésnél, köszönhető ez részben annak, hogy az ötvenes flottabajnokság befejező futamait az osztály itt szerette volna teljesíteni, a 25 ös yolle ranglistaversennyé emelte a versenyt, a NAU 370 is ebből a célból látogatott Földvárra. Nem csalódtunk a Dolphin mezőnyben sem, hiszen ők mindig az egyik legnépesebb osztályt jelentik.
Szombaton frissülő DNy-i szélre ébredtünk, ideális a túraverseny előre elhatározott helyzetű pályajeleihez, rajt után Szemes, majd hosszú raumszakasszal Udvari, ismét cirkálás az É-i part mentén Akaliig, hosszú raum a tihanyi csőig, cirkálás vissza a földvári befutóig. Így képzeltem. Szépen is indult, a D-i szél frissült, de nem addig míg szerettem volna, a mezőny nagy részét az Udvari-Akali szakaszon érte a flaute, akkort már rövidíteni nem tudtunk. A nagyteljesítményű hajók, a katamarán, a NAU 370-esek, a gyorsabb Yst I. szépen befutottak, a Yst III mezőnyt még Akalinál befuttattuk, de a mezőny jelentős része sajnos időn túli lett.
A túraverseny területének közepére egy hagyományos olimpiai pályát tűztünk az 50-es flotta számára, ahol sikerült 3 futamot teljesíteni. Ehhez persze a Spartacus összes bójáját és horgonyát igénybe kellett venni, hiszen a nyugati medencét tele kellet szórnunk pályajellel!
Vasárnap tükör sima víz fogadta a szombati baritá találkozó után lassan ébredező mezőnyt, de 11 órára kialakult a szokásos Csőből fújó, délre legyengülő K-i szél. Trapéz pályát tűztünk, ami a nagyhajóknál szokatlan, de az alsó befutásnál rövid technikai szünetet tartva a versenyzőknek
azonnal újra tudtuk indítani a következő futamot. Egy szerencsétlen 25-ös árbóca egy gyenge érintkezés következtében eltörött, a 25-ös mezőny nagyon sportszerűen a futam teljesítése helyett a hajó segítségére sietett.
Így alakult ki három futam után az UNITEF kupa, és hét futam alapján az Ötvenes flottabajnokság végeredménye. A győztes Ötvenes cirkáló az INDIÁN, kormányosa Süli András.
Ezzel a versennyel befejeződött a versenyszezon Balatonföldváron erre az esztendőre, jövőre folytatjuk.
Eredmények: http://spartacus.hu/5453/
Forrás: Erdélyi Béla

Tudj meg többet a Decathlon vitorlás termékeiről! 

JÖN:
Egykezes? Akkor hátrakötik az egyik kezét? Négykezes? Ott meg négy embernek kötik hátra a fél kezét? Hogy van ez?! Ezen a héten mindkettő változatra találunk versenyt, és ha tovább olvasunk, az is kiderül, mit takar :

MOL-TBS Nagydíj
2016. szeptember utolsó hétvégéjén ismét elrajtol a 2001-ben Fa Nándor által alapított Egyszemélyes Balaton-kerülő Verseny, idén MOL – TBS Nagydíj néven, a Balaton legnehezebb szólóvitorlázó versenye, kikötés- és külső segítség nélkül a Balaton körül. A mezőny a Balatonfüredi Yacht Club előtti (BYC) víztisztásról rajtol.

Kiírás: szolovitorlazas.hu

V. Rudi Trans Bavaria 32 és Bavaria Open 4kezes East 2016
Balatonlellén rendezik meg az ötödik Rudi Trans 4kezes versenyt a Bavaria 32 hajóosztálynak, nyílt osztályban pedig a Bavaria típusú hajóknak. Az október 1-én, reggel 9-kor rajtoló verseny távja Balatonelle-Siófok-Balatonelle, és négykezes verseny lévén két személy viheti a hajót.

Kiírás: Rudi Trans.docx

Szüreti Regatta
A Szüreti Regatta az őszi szezon egyik legszebb versenye, ami, ahogy neve is mutatja, a szüreti mulatságokról kapta nevét, és nem is hazudtolja meg azt. Szombati az alsóörsi rajt után Ábrahámhegyen van a befutó, majd a nagyhajós versenyzők itt is töltik az éjszakát vacsorával, borokkal, és a tavalyi verseny eredményhirdetésével. Másnap indulás vissza, de most csak a balatonföldvári befutóig kell vitorlázni. Az ezer színben pompázó balatoni táj, a vasárnap reggel köd, és annak felszállta, csupa olyan csodálatos jelenség, amiért érdemes benevezni erre a regattára!

Kiírás: Szüreti Regatta.doc


Balatoni Évadzáró
Szeptember 30-tól október 2-ig tart a Magyar Vitorlás Szövetség által rendezett Balatoni Évadzáró az F18, M3, Laser Standard – Radial – 4.7 és 420 osztályoknak – utóbbiaknak ez a Sail Centrop Cup is, így külföldi versenyzőket is várnak. Naponta három futamot terveznek, a pontos, hajóosztályokra lebontott menetrendet a kiírásban találhatjuk, ahogy a osztály- és pályajelző-lobogók leírását is. Az A pálya a Balatonfüred előtti a B pálya Csopak-Paloznak vonala előtt kerül majd kihelyezésre.

Kiírás: MVSZ_Balatoni_Évadzáró.pdf


Szombati sorozat
A Keszthelyi Yacht Club elérkezett a szezon utolsó Szombati sorozat fordulójához, amit október elsején, szombaton rendeznek meg. A versenyre bárki benevezhet bármilyen hajóval, aki szeretné próbára tenni magát, az aktuális pályát mindig az adott nap, a nevezés során tudják meg a vállalkozó szellemű hajósok. Az első rajt csak délután 3 órakor van, és a fél 7-kor kezdődő díjkiosztó utáni vacsorán pocak nem marad üresen!

Kiírás: Szombati sorozat.doc