Újabb, egészen különleges szóló földkerülő versenyre készül a vitorlázó, aki 1990-91-ben egyedül és egy kikötéssel a magyarok közül elsőként vitorlázta körül a földet Salambo nevű Balaton 31-esével, aki magyar lobogó alatt elsőként indult transzatlanti versenyen (America 500 - Colombus Race 1992-ben), aki 1995-ben - szintén egyedül vitorlázva - kelet felől nyugatra haladva kerülte a Jóreménység-fokot, és aki először szervezett földkerülő magyar vitorlás csapatot, majd 1996-97-ben győzelemre is vezette a MOL-HUngária 1100 nevű 55 lábas hajót.

Kopár István már jó ideje az Egyesült Államokban él és dolgozik. Most Budapestre látogat, és örömmel fogadta el a Magyar Vitorlás Szövetség felkérését, hogy előadást tartson legújabb nagy kalandjáról.

1968-ban a Golden Globe újság hirdette meg azt a szólóvitorlás födkerülő versenyt, amelynek díjáért végül a később lovaggá ütött Robin-Knox Johnston a világon elsőként vitorlázta körül a Földet egyedül és kikötés nélkül. A Don McIntyre által szervezett különleges versenyen 2018. július 14-én legalább 12 nemzet 30 versenyzője áll majd rajthoz egy olyan szóló földkerülésre, amelyen csak 1988 előtt tervezett, hosszúkieles, 30-35 lábas hajókkal lehet részt venni és a versenyzők útjukon csak az egykori verseny idején ismert technikai eszközöket használhatnak. Vagyis nem vihetnek magukal GPS-t, autopilotot, tehát szextánssal papírtérképeken navigálva kell vitorlázniuk, és a hajójuk kormányzásához csak mechanikus szélkormányt haszálhatnak.

Kopár István elsősorban erről a versenyről és a felkészüléséről fog beszélni a Magyar Sport Házában december 14-én.

Kopár István honlapja: http://www.koparsailing.com/. A Golden Globe Race 2018 verseny honlapja: http://goldengloberace.com/

A 2016-17-es téli MVSz előadás sorozatra való szokott online jelentkezési oldal rövidesen elkészül.