Bödör Gergely maga is miskolci és bár sokat vitorlázik a Balatonon Melges 24 osztályban, ő az alapítója  az ország északkeleti csücskében működő Deboti Sportegyesületnek is. Gergő mindig is vonzódott a hegyi tavakhoz és a vitorlázáshoz is, így amikor megismerkedett a dombos környék tavaival, a Gólem, Hejőkeresztúri, Hámori tóval, elhatározta, hogy itt vitorlázni kell. Különösen azért, mert Miskolc környékén egyelőre nem ez a legnépszerűbb sport. Bár például a Hámori tó nem egyenletes, kifújt szeleiről ismert, annyi szél mindig akad, hogy kisebb, svertes hajókkal lehessen vitorlázni rajta.

Ezt a balatoni körülményekhez szokott ifjú vitorlázók is megtapasztalhatták a május 20-21-én immáron második alkalommal rendezett Hunguest Hotel Palota – Deboti vitorlásversenyen, ahol kezdő Optimistesek és Laseresek mérték össze tudásukat. Két nap alatt sikerült hat jó hangulatú, izgalmas túrafutamot megszervezni és emellett a környék egyéb programjai – libegőzés, kisvasút, pisztrángozás, a hotel wellness részlege és bowlingpályája – tették teljessé a hétvégét. A körülmények ideálisak gyermektáborok szervezéséhez is, amik rövid idő alatt nagy népszerűségre tettek szert. „Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a régióban nálunk tanulnak a legtöbben vitorlázni, jóllehet mindössze két éve kezdtük meg működésünket” – meséli Gergő. Emellett felnőtteknek is szerveznek vitorlástáborokat és edzéseket is tartanak Optimistekkel, Laserekkel.

De miért Deboti? – adja magát a kérdés, amire Gergőnek több válasza is van. Egyrészt Gergő maga is jogász és a szó egy jogi kifejezés kissé elferdített változata, másrészt a kisfiai közötti nézeteltérések során is sokszor került elő a „De Boti!” felkiáltás.

A lassan már hagyománnyá váló Optimist versenyen kívül idén a Deboti VSE rendezi a Kalóz osztály egyik ranglista versenyét a Hejőkeresztúri tavon, augusztus 12-13-án. Emellett a Deboti vitorlázói számos hajóosztályban szépen helyt állnak: szereztek már első helyet az Elliott 770 Magyar Bajnokságon, lettek másodikak 470 Masters Világbajnokságon, Kalózban osztályban pedig egy 2. és 3. magyar bajnoki hellyel és egy Európa-bajnoki 7. hellyel büszkélkedhetnek.

Hunguest Hotel Palota - Deboti vitorlás hétvége (2017) from Multicopter Hungary on Vimeo.

Gergő elmondása szerint az Egyesület fő célja a régió olyan vitorlás műhelyévé válni, ahonnan akár válogatott szintű sportolók is kiemelkedhetnek; emellett céljuk az is, hogy a nagyobb közönség számára is biztosítsák a vitorlázás lehetőségét.

Elérhetőségük:

http://deboti.iwk.hu/

https://www.facebook.com/debotivse/

 

A Porthole hasábjain szeretnénk rendszeresen bemutatni kisebb klubokat, kikötőket, akik bár talán még nem nevelnek ki olimpikonokat és nem rendeznek több száz fős regattát, a vitorlázás, a víz iránti lelkesedés és az összetartó közösség miatt érdemes megismerni őket.