156 Optimist a Csoki Kupa első napján

Hatalmas a nemzetközi érdeklődés a hétvégi Csoki Kupa iránt, amelyet a balatonföldvári Spartacusban rendeztek. Erdélyi Béla versenyvezető a Lánchíd Rádió Magyar Tenger című műsorában sorolta: olasz, szlovák, szlovén, horvát, és lett résztvevő is rajthoz állt a versenyen.



Béci beszélt arról is, hogy a résztvevő hajók, amikor a parton vannak, az egész területet elfoglalják, így egy gombostűt sem lehet leejteni. Hozzátette: a héten adták át az új vizesblokkot a kikötő területén, amely a nemzetközi élemzőnyt is kiszolgálja majd. Erdélyi Béla szerint a Csoki Kupa a szeptemberi Finn Világbajnokság egyik főpróbájának minősül.

 

Elindult a szezon a szörfösöknél is

Már két bajnoki fordulón túl vannak a hazai szörföseink - mondta a Lánchíd Rádió Magyar Tenger című műsorában a Magyar Szörf Szövetség elnökségi tagja. Nagy Pál Levente elmondta: a következő bajnoki fordulókon az EB-n esélyesek mérettetik meg magukat. Beszélt arról is, hogy a múlt héten rendezték a szuper kupa hazai fordulóját Balatonfűzfőn, ahol német-szlovák-magyar-cseh versenyeket tartottak és csaknem nyolcvan szörfös állt rajthoz - a 90-es évek óta nem volt ekkora méretű bajnokság a településen.



Nagy Pál Levente hozzátette: a Magyar tenger sokkal nagyobb lehetőséget nyújthatna a jelenleginél a sport kedvelőinek, valamint az utánpótlásnak. Céljuk, hogy minél több szörfiskola valóban versenyzőket neveljen. Sajnálatát fejezte ki ugyanakkor, hogy jelenleg a Szörf Szövetségnek nincs központi telephelye, de jelenleg is tárgyalásokat folytatnak egy bázis üzemeltetéséről. Hozzátette: több helyszín is tervben van, de a legideálisabb Balatonvilágos lenne. 




A déli parton is meghonosítanák a Balaton-átúszást

Eredetileg június 17-re tervezték az I. BÚI Kikötőátúszást Balatonfenyvesen, ugyanakkor a másodfokú viharjelzés miatt a rendezvényt egy hónappal el kellett csúsztatni - mondta a Lánchíd Rádió Magyar Tenger című műsorában Hömöstrei Péter.



A rendezvény sajtóreferense szerint a település kikötője alkalmas arra, hogy a versenyzők akár 800 métert is ússzanak, két órán keresztül. Emlékeztetett: tavaly rendezték meg a Balaton Mix váltóversenyt a kikötőben, ekkor támadt az ötletük, hogy 2017-ben úszóversenyt szerveznek. Hozzátette: az idei évben ez az esemény próbálná a Tihanyi Öbölátúszás hiányát pótolni.




Dinamikusan fejlődik Révfülöp

Révfülöp évszázadok óta mozgásban van, ugyanakkor az elmúlt években olyan löketet kapott, amelyet minden odalátogató azonnal észrevesz - mondta a Lánchíd Rádió Magyar Tenger című műsorában a település polgármestere. Kondor Géza kifejtette: a part legszebb vizesblokkját alakították ki, ami ingyenesen és 24 órás szolgáltatással várja a vendégeket a móló bejáratánál.



A polgármester beszélt arról is, hogy mindkét strandjukon meglepetéssel várják a gyermekeket. Kondor Géza kitért a településre tervezett városi kikötőről is, melynek hatósági, valamint környezetvédelmi eljárása jelenleg is folyamatban van. Most a vizsgálatokat a Magyar Tudományos Akadémia munkatársai végzik.



Együttműködés városhatárokon túl

A héten immáron 13. alkalommal tartották meg a Polgármesterek Randevúját Balatonfüreden. Bóka István a város polgármestere a Lánchíd Rádió Magyar Tenger című műsorában elmondta: az eseményen értékelik, és kiemelik a településvezetők, jegyzők munkáját. Bóka István beszélt arról is, hogy az idei esztendő hatalmas lehetőséget tartogat a város számára: gőzerővel folyik a Vizes VB helyszíneinek építése.



Elmondta azt is, hogy minden bizonnyal június végén átadják a parton lévő mélygarázst, emellett a Huray piac területén több száz férőhelyes parkolót létesítenek. Hozzátette: kiépül a fő és mellékútvonalak mellett a gyenge és erősáramú hálózat, amely segítségével korszerű kamerarendszert telepítenek. A polgármester szerint ismertséget, imázst, és persze a szezon hosszabbítását hozhatják az idei rendezvények.