Mint az ismert, az optimist egy igen szigorú One Design osztály, ahol a hajó minden egyes paramétere szigorúan kötött (még a rétegterv is).
Tévhitekkel ellentétben az osztályszabály nem csak magára a hajótestre vonatkozik, hanem mindenre. Még egyes kötelek hossza és átmérője is kötött, a vitorla befoglaló paramétereiről, vagy a svert és kormány vastagságáról és súlyáról nem is beszélve.
A sok megkötés mellett az osztály legfőbb szabálya, hogy ami nincs leírva, az nem megengedett.

Az osztályszabályon jellemzően évente kisebb módosításokat, újra szövegezéseket végeznek, melyek elfogadása a Világbajnokság (most Thaiföld) ideje alatt zajló Közgyűlésen történik.

A változtatásokat Optimist építőként természetesen nyomon követjük. Legutóbb, 2010-ben egy kisfüzet formájában gondoskodtunk arról, hogy az osztályszabály magyar fordtása szélesebb körben terjedjen és az érintettek tisztában legyenek a rájuk vonatkozó szabályokkal.
Haladva a korral, idéntől ezt digitális formában tesszük.

A digitális kiadványt ajánljuk mindenkinek, aki egy kicsit is érdeklődik az optimistezés iránt, legyen szó versenybírókról, versenyrendezőkről, edzőkről szülőkről, vagy épp magukról a versenyzőkről.

A kiadvány kétnyelvű, tehát a magyar fordtás mellett az eredeti angol szöveg is látható.
Valamint a hajó részeire vonatkozó háromnyelvű táblázat is megtalálható benne.

Természetesen ezen digitális kiadvány évenkénti aktualizálását magunkra vállaljuk és rendszeresen megosztjuk az érdeklődőkkel.

Sporttársi Üdvözlettel
Hodács Attila

Fotó: Novák Mária