Berecz Zsombor Finn vitorlázó háromszoros olimpikonunk, EB és világkupa döntő ezüstérmesünk tehát hazai vizeken mérkőzhet a világ legjobbjaival.

A Balatoni Yacht Club versenyzője számára ez az idei év legjelentősebb versenye, legnagyobb megmérettetése a jövő évi dániai (Aarhus) olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt.

A jövő évi világbajnokság helyszínén, Aaarhusban rendezik meg az idei világbajnoki tesztversenyt, amely hétfőn, azaz augusztus 7-én veszi kezdetét, és amelyen természetesen Zsombor is rajtvonalhoz áll. A hétfőn kezdődő dániai tesztverseny egyrészt jó ráhangolódás lesz a szeptemberi világbajnokságra, másrészt fontos tapasztalatszerzés a helyszíni viszonyok tekintetében a jövő évi kvalifikációs VB szempontjából.

Zsombor jó formában kezdte az idei évet és egyben a felkészülést negyedik olimpiájára. Valamennyi versenyén bejutott a legjobbak számára fenntartott éremfutamba, ezüstérmet szerzett a rangos Palma de Mallorca-i Trofeo Princesa Sofia versenyen, és ugyancsak ezüstérmet a Nemzetközi Vitorlás Szövetség Világkupa döntőjén, Santanderben. A Finn hajóosztály Marseille-ben rendezett Európa Bajnokságán ötödik lett, itt a döntő futamon vezető pozícióból technikai probléma miatt esett vissza az ötödik helyre. A világranglistán jelenleg a 10. helyen áll úgy is, hogy a Miami-i világkupa fordulón nem vett részt.

A nagy cél az éremszerzés a Tokiói Olimpián, ami azért is képvisel különös értéket Zsombor számára, mert nagy elődje és példaképe, Fináczy György szintén Tokióban állhatott rajtvonalra az 1964-es olimpián, amelyet 2020-ban is azonos helyszínen rendeznek, Enoshima szigetén.

Amikor Zsombor Laser hajóosztályból átült a Finn hajóosztályba, vitorlaszámát is Fináczy Györgytől kérte el, aki HUN 40 számon versenyzett és örömmel adta át azt Zsombornak.  

Lesz tehát kiért szurkolni holnaptól Aarhusban. A verseny tíz selejtező futamában legjobban szereplő 10 versenyző jut be az éremfutamba (Medal Race) és küzdhet meg a dobogóra jutásért.

A verseny nyomon követhető az alábbi linken: http://www.aarhus2018.com/test-event/

Fotó: Tóth Bogee