A Finn dingi sikeréről, a finnezők lelkesedéséről sokat elmond, hogy mintegy százan versenyeznek idehaza rendszeresen, a magyar bajnokságon résztvevők száma évről-évre rekordot dönt. Idén például 77 induló csatázott hat futamban Balatonfüreden. (Az Alba Regia SC rendezte volna a bajnokságot, de a Velencei tó alacsony vízállása miatt segítségükre sietett a Szövetség, és a Kékszalag Port lett az OB remek helyszíne.) A 2023-as országos bajnok Haidekker Elemér, az ezüstérmes Székely Antal, a bronzérmes Berecz Botond lett.

A bajnokság után az osztálytitkár, Sipos Péter így nyilatkozott a hunsail.hu oldalon: „A Finn dingi kikerülése az olimpiáról szakmai hiba volt, a nemzetközi mezőny elejében lévők, akik a sportból éltek, kiszálltak – de a legtöbb finnes maradt. Hihetetlenül vonzó, hogy ha finnezel, nem kell senkihez alkalmazkodnod, egyedül tőled függ, mikor mész vízre, hová utazol, milyen versenyeken indulsz. Másrészt izgalmas dolog nagy mezőnyökben versenyezni. Harmadrészt – de nem utolsósorban – a Finn dingi egy remek hajó, élvezet vele vitorlázni! És az életkorokról is beszéljünk, a legutóbbi Masters világbajnokságon tizennyolc nyolcvan éven felüli induló volt, és a legtöbben minden futamon végigmentek...”

Idehaza is érdekes a finnesek korfája: az országos bajnokságon 10 junior, felnőtt, 25 Masters, 22 Grand Masters, 9 Grand Grand Masters és 3 Legend korcsoportos versenyző indult. A Finn dingi népszerűsége tehát korosztálytól függetlenül töretlen – annak ellenére hogy egy hosszú kreuz végén bizony izzanak a combizmok, és egy erős szeles hátszél végére elfogy a levegő…

Az idei világbajnokságon (Gold Cup) Miamiban 58 induló volt, 8 futam után hirdettek végeredményt, Németh Domonkos „Doma” ezüstérmet hozott haza. Jó formáját igazolta ezek után a csopaki Európa-bajnokságon elért kettős Európa-bajnoki címe is (abszolútban és korosztályában is megnyerte az aranyat). A csopaki EB további szép magyar sikereket is hozott: Haidekker Elemér negyedik, Pallay Tibor tizedik, Lukáts Ákos 12., Székely Antal 13., Kántor Zsiga 17., Németh Örs 18., Zimmermann Botond 20. lett, és a 40. helyig még további tíz magyar versenyző került a listára.

A Kavala Masters világbajnokságon Székely Antal "Tonyó" az abszolút 4. helyen végzett, de Grand Grand Masters kategóriában világbajnoki aranyat nyert a 145 induló közül. Kántor Zsiga abszolútban 6., Masters 2., Lukáts Ákos abszolútban 9., Grand Masters kategóriában 5. lett.

Pallay Tibor „Pallus” a Garda-tavi Masters Európa bajnokságon 93 induló között – embert próbáló versenyben, melyről itt a honlapon is lehetett olvasni – lett hatodik.

A 2023-as Silver Cup – ez az osztály U23-as világbajnoksága – szégyenletesen csekély részvétellel zajlott Olaszországban, a Comói-tavon. Mindössze 12 hajó indult, a nagyon sokan mindezt a nemzetközi osztályszövetség szégyeneként emlegették. A magyarok jól szerepeltek: Rácz Bence U23 világbajnoki ezüstérmes lett, és ugyancsak abszolútban a bronzérmet Szűcs Ábel nyerte. U19-ben az aranyat Svastits Attila, az ezüstöt Sebestyén Boni hozta haza.

A világversenyeken kívül több külföldi neves versenyen is indultak, és szépen helytálltak a finnesek. És a hazai további tíz finnes verseny jól mutatja az osztály erejét és aktivitását. Érdekes kezdeményezés az Öt tó regatta – öt hazai vízterületen (a Balatonon, a Velencei-tavon, Hejőn, Sarudon és Orfűn) zajlottak a futamok. Az összesített első helyen Székely Antal, a másodikon Sipos Péter, a harmadikon Demeczky Mihály végzett.

A cikk írásakor jelent meg a legfrissebb, 2023. októberi finnes világranglista: négy magyar van az első húszban! Székely Antal 5., Kántor Zsigmond 7., Németh Domonkos 10., Lukáts Ákos a 16. legjobb a világon...

Köszönjük az adatokat az osztálytitkárnak, Sipos Péternek!

visyla