Hét év után tért vissza a Velencei-tóra a finn dinghy osztály országos bajnoksága – elvileg ötévente rendezik itt a bajnokságot, de az elmúlt évek extrém alacsony vízállásai miatt nem lehetett vitorlázni a tavon, így két év kimaradt. A versenyre nagyon komoly előzetes érdeklődés mutatkozott – külföldről is -, végül 70 egység regisztrált, közöttük szlovák és szerb finnesek is. Az időjárási előrejelzések vegyes képet mutattak, abban azonban egybevágtak, hogy szél inkább a verseny első két napján lesz.

Az agárdi – illetve inkább gárdonyi – versenyterület szűkebbre szabott méretei miatt két csoportra osztották a mezőnyt a rendezők és 3 körös up & down pálya teljesítése mellett döntöttek. Ez, a finnes mezőny többségének nem megszokott lebonyolítási mód sikeresnek bizonyult, a kisebb mezőnyök tisztább versenyeket tudtak futni, a három kör pedig változatosabb futamok rendezését tette lehetővé.

A négy napra tervezett és 11 futamra kiírt bajnokság nyitónapja pompásra sikeredett, a 62-77 fokról fújó szélben a pályatengely folyamatos igazítása mellett három futamot teljesített mindkét mezőny, az első rajttól az utolsó befutóig Oscar lobogó alatt, azaz free pumping lehetősége mellett. A finnesek éltek is a lehetőséggel, „roskadásig” húzták a hajókat, s a mezőnyök minden szegmensében éles küzdelmek alakultak ki. A második futamot például a végül ezüstérmes soproni Kántor Zsigmond egy „utolsó leheletes” tempóval nyerte a végül bajnoki címet szerzett Beliczay Márton előtt.

A következő – továbbra is kvalifikációs szériás – napon már kevesebb széllel kellett beérni, így enyhén északiasabb, 53-68 fokról érkező, erejéből visszavett szélben kezdődött a versenyzés – így a Zentai Zoltán vezette zsűrire is lényegesen több feladat hárult, mint az első napon. A negyedik futamnak ugyan még Oscar lobogó alatt vágott neki a sárga csoport, az első cirkáló szakasz végén azonban már Romeot mutatott a rendező, s a nap folyamán már nem is került elő az Oscar. Ezen a napon két további futammal zárult a kvalifikációs szakasz, így 5 futam után jöhettek a döntő menetek.

Final futamból végül csak egyet sikerült megrendezni, a verseny harmadik napja – amúgy az előrejelzéseknek teljesen megfelelve – kifejezetten gyenge szélben indult az immár arany és ezüst csoport számára. A korábbi napokhoz hasonlóan északkeleti irányból érkező áramlás erőssége már a rajt idejében sem nagyon haladta meg a 7 csomót, s később enyhén tovább gyengült – igaz, 5,2 csomós átlag alá egyszer sem esett. Így mindkét csoport két, kifejezetten gyenge szeles menetet teljesített. Ezután csíkossá, kik-kihagyóssá vált az irányában is egyre labilisabb szél, s bár a rendező még két rajteljárást is elindított, mindkettőt AP lobogóval kellett félbe szakítani. Szűk másfél óra várakozás után a kikötőkbe vonultak a mezőnyök – a 70 finn három kikötőben helyezkedett el, így a reggeli vízre meneteleket percek alatt sikerült lebonyolítani.

A bajnokság zárónapjára beállt az olaj az agárdi/gárdonyi vizeken, a mezőnyök nem is szálltak vízre, így végül összesen hat futamot teljesített az idei finn dinghy bajnokság mezőnye. A szél – amúgy agárdi viszonylatban kissé meglepő – stabilitására jellemző, hogy futamon belül módosításra egyszer volt szükség, ahogy rövidített befutóra is. A mezőny szímvonalát pedig kitűnően illusztrálja, hogy egyetlen általános visszahívás sem volt, UFD-t is mindössze három alkalommal osztott ki a rendezőség, s ezeket két versenyző „jegyezte”.

A bajnokságot a finnben ez előtt utoljára 10 éve versenyző, a rendező klub vitorlázója, Beliczay Márton – aki „civilben a THE-YKA ifjúsági ILCA-edzője – a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt mutatva nyerte. Az ezüstérem a két győzelemmel repülő rajtot vett soproni Kántor Zsigmondé lett, aki három futamot is meg tudott nyerni, a bronzot pedig a szintén hazai Evetovic Dávid nyerte, ő sem maradt futamgyőzelem nélkül. A részletes eredményeket itt lehet nézni https://s3.amazonaws.com/rrs.prod/dhi9lhkcxy4a9lwmkivpfoygbpx6?response-content-disposition=inline%3B%20filename%3D%22Finn%20OB%203.nap%20eredmeny%206%20futam.pdf%22%3B%20filename%2A%3DUTF-8%27%27Finn%2520OB%25203.nap%2520eredm%25C3%25A9ny%25206%2520futam.pdf&response-content-type=application%2Fpdf&X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Credential=AKIAJH37WFGGNKRSBH6Q%2F20240922%2Fus-east-1%2Fs3%2Faws4_request&X-Amz-Date=20240922T164201Z&X-Amz-Expires=604800&X-Amz-SignedHeaders=host&X-Amz-Signature=7fda23701a6131cfe4133470d31016b99d6f6185b4ed90d9f7176744ff5a88c6