A Koloska Marinában már összegyűlt a mezőny, és ma próbafutamot vitorláznak a legjobb 23 éven aluli finnesek. Kedden pedig kezdődnek az éles futamok. Négy kontinensről, 21 országból érkezett közel ötven fiatal finnes fut majd várhatóan kőkemény versenyt.  Hárman is lesznek, akik már nyertek Finn Silver Cupot, de akad még számukra is komoly ellenfél bőven.

A címvédő német Philip Kasüske most nem készülhetett annyit Finnben, mint szeretett volna, mert a Red Bull Youth America’s Cup versenyen trimmelte a német SVB Team szárnyait.

Itt lesz a korábban már szintén U23-as világbajnoki címet szerzett cseh Ondrej Teply, akinek nehézkesen indult az idény, de úgy érzi, egyre jobban formába lendült, és most is arra törekszik, hogy a dobogósok között lehessen. 

Erős kihívó a brit Henry Wheterell az idei U23-as Európa-bajnok, aki csak tavaly ült Finnbe, így most már százszor gyakorlottabbnak érzi magát, mint a májusi EB győzelmekor. Pedig a junior cím mellett ugyanakkor 6. lett a felnőttek között is.

A mostani U23-as menők egyébként is már beletartoznak a felnőtt élmezőnybe, vagy a kapukat döngetik. Az argentin Facundo Olezza ott volt a Riói Olimpián is, ahol futamgyőzelemmel vett villámrajtot. Később is elért még egy elsőséget, és végül a 9. helyen végzett. Tavaly a Finn Silver Cupon bronzérmes volt.

A címvédő Kasüske harmadik olyan kihívója, akinek már van aranyérme Silver Cupról az orosz Arkagyij Kisztanov, aki hazai vizeken még 2011-ben győzött a moszkvai junior VB-n. Idén utoljára U23-as, de ő is odaért már a felnőtt élmezőnybe, így biztosan kemény esélyes ezen a vébén.

Az esélyesek közé sorolják még Lars Johan Brodtkorbot, aki kétszeres Európa-bajnoka a Europe osztálynak. Azt az osztályt súlyban már kinőtte, míg a Finnhez még kissé könnyű. De bízik a gyakran gyenge, trükkös balatoni szelekben.

Szlovéniából jött Jan Orel, aki korábban nagyon sikeres optimistes volt, majd a Laseren és szörfön keresztül jutott el a Finnbe. Kevés még a tapasztalata az osztályban, de annál nagyobb a tehetsége.

Másik tehetséges újonc az észt Taavi Valter Taveter, akinek Balatonfüreden is a kétszeres finnes olimpikon édesapja az edzője, vezetője.  Neki nincsenek súlyproblémái, 190 centis és 97 kiló. Nem régen finnezik, de most nyáron már második lett a Warnemündei Héten.

Az amerikai Luke Muller tulajdonképpen névtelen versenyző ebben a mezőnyben, de rossz nem lehet, mert az olimpiai bronzérmet nyert Caleb Paine edzőpartnere volt a Játékokat megelőző időszakban.

És ahogy az lenni szokott Finnben, ki tudja még ki bukkan majd fel a névtelenségből beleköpve a nagyok levesébe!

Nálunk a Balatonon nyolc évvel ezelőtt, 2009-ben volt a Pata Boats Finn Silver Cup. Akkor a brazil Jorge Zarif győzött, aki három évvel később világbajnok lett a felnőttek között is. 
A legjobban szereplő magyar versenyző a Laserből erre a versenyre finnesé előlépő Bakóczy Róbert volt, aki 9. helyen végzett, mindössze három ponttal elmaradva az ötödiktől. A Medal Race-en 3. lett.

Finn Silver Cupot, önálló junior világbajnokságot csak 1999 óta rendez a Finn osztályszövetség. Ezalatt a korosztályos világbajnokságot többek között olyan később a felnőttek között is komoly eredményeket elérők nyerték, mint például Tappio Nirko (FIN), Ivan Kljakovic-Gaspic (CRO), Giles Scott (GBR), Jorge Zarif (BRA), Anders Pedersen (NOR).

Hogyan követhető a médiumokban a Finn Silver Cup?

Honlap, hírek, eredmények:  2017.finnsilvercup.org
Facebook: www.facebook.com/InternationalFinnClass/
Twitter: https://twitter.com/Finn_Class
Instagram: https://www.instagram.com/finnclass/
Tags: #fsc, #finnsilvercup, #finnclass, #finn

Fotók:  https://www.flickr.com/photos/finnclassphotos/albums

VIDEO: Napi kisflmek a Finn osztály You Tube csatornáján: http://www.youtube.com/thefinnchannel
és a FINN TV-n itt:: www.finnclass.org/finn-tv