Persze eddig is voltak MOB rendszerek, de mind nagyok és robusztusak, ráadásul igen drágák is. 
Nem igy a PanPan, ami megnyerte a Sail Magazine 2017 Pittman Innovation Awards fődíját.

A rendszer két részből áll. Egy kisméretű jeladóból, ami vízálló és a benne lévő elem 3 éven keresztül, töltés nélkül működik.
Illetve egy mobiltelefonos/tabletes applikációból, amit telepíthetünk az eszközeinkre. A jeladók BlueTooth kapcsolaton csatlakoznak a telefonra/tabletre.

A működés sem sokkal bonyolultabb. Ha az egyik PanPan jeladó kikerül a BlueTooth hatósugarából (kb 200 méter) vagy vízbe esik, a telefonunkra riasztás érkezik. 
Az applikáció automatikusan mutatni kezdni a vízbeesés (kapcsolat megszakadás) helyét koordinátákkal, a helytől való távolságot és irányt is. Így könnyen visszanavigálhatunk a helyszínre.

Csak én teszem hozzá, hogy az eszközben nyilván nincs GPS, így ha az illető elsodródik, akkor nehezebb lesz megtalálni, hiszen a rendszer csak az adott pillanatban jegyzi meg a pozíciót, mintha megnyomnánk a fedélzeti GPS-en a MOB gombot.
Azért így is hasznos, és a hasonló rendszerekhez képest tényleg nem is olyan drága 1db 95 dollár ami alig 25ezer forint. Csomagban is lehet kapni, így egy 5 darabos csomaghoz már 450 dollárért hozzájuthatunk.

Aki kedvet kapott a https://crewwatcher.com/ -oldalon megnézheti, vagy akár meg is rendelheti!