Tényleg. Viccesnek tűnik, de ha nyáron lehet fürdőgatyában gleccsersízni, akkor miért ne vitorláznánk télen és nem Délen?

Most, amikor daruzási listákat böngészünk, hogy hajónk a megfelelő időben a megfelelő helyen aludhassa téli álmát, akkor el kéne azon is gondolkodnunk, hogy vajon a vikingek hol tárolták télen a hajóikat. Ahelyett, hogy a tópart értékes telkeit teleszórnánk a tárolás hihetetlen kreativitást tükröző kerekes rozsdás készségeivel, inkább a vízen tárolás feltételeit kellene biztosítani. Némi demagógiával azzal is érvelhetnénk, hogy a halakat sem veszik ki télre a vízből.

Szerencsére egyre több kikötőben ismerik fel a vízen tárolás előnyeit, így sokan engedhetik meg maguknak a téli vitorlázás élményét.

A téli hajózásnak is megvannak a technikai korlátai. Nyilván a befagyott tavon már a jégszánoké a terep, de az egyre melegedő időjárás miatt sajnos egyre ritkább az erre alkalmas időszak. Ne feledjük, ilyenkor már hiányoznak a megszokott hajózási jelek, ezért komoly helyismeret szükséges a biztonságos haladáshoz. Nincs üzemelő mentőszolgáltatás, a kikötők jelentős része zárva van, tehát az úti célunk kiválasztása is körültekintést igényel. Az éjszakai hajózás különösen veszélyes lehet, ha a hőmérséklet mélyen fagypont alá süllyedne. Az öltözet megválasztása sem szokványos, a legszűkebb keresztmetszet a cipő, mert ott a réteges öltözködés nem működik, de a túrabakancs sem ideális a jeges decken való mozgáshoz. A mentőmellény alap, de a sapka-sál kombó is melegen ajánlott. A szokványos vágott ujjú hajós kesztyű alá érdemes egy vékonyat is bepréselni, mert az ujjhegyek könnyen lefagynak. A kormányállásban elengedhetetlen időnként váltani és behúzódni a kajütbe, ahol ha fűtés nincs is, de legalább szélvédett. Termoszban a forró tea hasznosabb, mint a forralt bor.

Az eszközök sem működnek a megszokott módon. A kötelek merevebbek, a csörlőkart nem tudjuk illeszteni, ha a lyukba hagyunk vizet befagyni. A legjobb pezsgős dugóval védeni a nyílást. Az orrsugár-kormány jégkásás vízben könnyen kiakad, a motor hűtőkörébe bejutó jégdarabok ledarálhatják az impellert.

Ha ennyire macerás, mégis mi ebben a jó? A hófödte part látványa, a kihalt kikötők csendje, a fenékig átlátható víz, a Balaton elképesztő színei kárpótolnak az esetleges kényelmetlenségek miatt.

Az sem elhanyagolható érzés, hogy ha azt hisszük: egyedül vagyunk a vízen, miénk az egész Balaton. Nos, ebben olyan nagyon ne reménykedjünk. Évek óta rendszeresen hajózok a téli hónapokban, de mindig találok valakit, aki kimerészkedik, legtöbbször   borulékony sportos jollékkal. De még szörföst, kite-ost is látni lehet.

Mit tehet az, akinek kedve lenne, de a hajóját partra parancsolja a kikötő szigorú tárolási rendje? Ne adja fel!

Télen is a BL Yacht Club a Balaton közepe! Idén téli vízi tárolási lehetőségeket kínál a lellei kikötő, hogy bármikor elindulhassunk túrázni, valamint téli versenysorozatot is rendez, így ha egyedül nincs kedvünk vízre szállni, egy szuper közösséggel együtt rajthoz állhatunk!