A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) és tagszervezetei az idei évben 161 nagy és kishajós versenyt, valamint 8 kiemelt nemzetközi versenyt rendeztek. Holczhauser András, a szövetség főtitkára elmondta: a magyar élversenyzők már az olimpiai felkészülés jegyében dolgoztak, és kiemelkedő nemzetközi eredményeket értek el. Berecz Zsombor (finn dinghy) az Európa Bajnokságon és a hazai rendezésű világbajnokságon egyaránt 5. helyezést ért el, Érdi Mária (laser radial) U21 világbajnok lett. Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor (470-es osztály) junior Európa Bajnokságon 4., Vadnai Benjamin (laser) világbajnoki 17., Vadnai Jonatán  (laser standard) az U21 Európa- és világbajnokságon egyaránt 2. helyezést ért el. 

A főtitkár közölte, hogy a szövetség 2017-ben az olimpiai felkészülést 100 millió forint eszköz beszerzéssel és 38 millió forint felkészülési támogatással segítette, amely közel megegyezik azzal az összeggel, amelyet 2013-16 között összesen erre a célra fordítottak. Az olimpiai felkészülés támogatása mellett nemzetközi versenyrendezésre 36 millió, edzői bérezésre pedig 25,5 millió forintot biztosított idén az MVSZ.


 
Az olimpiai osztályok hazai élversenyzőinek kiemelkedő nemzetközi eredményei mellett egyéb hajóosztályokban is komoly sikereket értek el a magyar vitorlázók. Összesen három világbajnoki első és két világbajnoki második helyezéssel, két EB arany és egy EB bronzéremmel, valamint egy Európa Kupa sorozat ezüstéremmel gazdagodott idén a magyar vitorlássport. A kiemelkedő eredményeket Repülő Hollandi, Melges24, J-24, D-one, Soling és Modellvitorlás hajóosztályokban szerezték a sportolók.

A Magyar Vitorlás Szövetség egyik elsődleges feladatának tekinti a vitorlássport utánpótlás bázisának szélesítését.  Az ifjúsági ranglistaversenyekre 1163 nevezést adtak le 2017-ben, a szövetség által nyilvántartott kishajós/jolle versenyekre összesen 2687 nevezés érkezett. Idén indult útjára a Nádas Kupa sorozat, amelynek célja, hogy elősegítse a kezdő szintű, utánpótláskorú résztvevők bekapcsolódását a vitorlásversenyzésbe, hozzájáruljon a hazai klubbázisok szélesebb körű fejlődéséhez és segítse a hazai pályavitorlázó versenyzők számának bővülését.

A nagyhajós, szabadidős vitorlázóknak kiírt Yardstick Trophy-t a Magyar Vitorlás Szövetség a társrendező egyesületekkel együttműködésben szervezte 2017-ben is. A versenysorozat célja, hogy a szabadidős vitorlázók egy egyszerű regisztráció után versenyengedély nélkül a teljes vitorlás szezonban vetélkedhessenek egymással. A Balaton egész területén, yardstick előnyszámrendszer keretei között rendezett versenyben 2017. május és november között összesen 10 fordulót rendeztek. 

A díjazottak listája listája cikk mellékletéből tölthető le!