Böröcz Bence nemzetközi versenybíró is közreműködik ennek megalkotásában, így őt kérdeztük erről a vadiúj projektről: mi lesz ez az egész, mit gondol róla és neki milyen szerep fog jutni benne.

Virtuális vitorlás világbajnokság? Hogyan képzeljük el ezt a versenyt?

A World Sailing stratégiai döntése szerint szeretne szerepet vállalni az e-sport világában is. Ennek fő lépése, hogy egy meglévő játékkal, a Virtual Regattával kezdtek együttműködésbe. A játéknak egy offshore és egy inshore változata létezik, mindkettőben jelentős már most is az aktivitás. Az offshore játékban például most is zajlik a Volvo Ocean Race virtuális versenye. Tavaly a közel 350 ezer nevezőből 230 ezer játékos körbe hajózta a Földet!

Az eSailing Világbajnokságot a játék inshore változatában fogják bonyolítani. A cél, hogy a World Sailing legerősebb saját termékével, a Világkupa-sorozattal párhuzamosan folyjon a verseny. A most elérhető idővonal szerint az első félévben minél több résztvevő megszólítására fognak összepontosítani, akik közül őszre kiválaszthatják a legjobbakat. A legeredményesebb játékosok meghívást kapnak az éves konferencián megrendezésre kerülő helyi döntőre.

Kiket céloz a virtuális VB?

A célközönség lehet szinte bárki. A fenti számpélda jól mutatja, hogy egy nagyon szűk réteget érintő vitorlásversennyel hogyan lehet akár több százezer érdeklődőt bevonzani. Nyilvánvaló, hogy az esport világa elsősorban a fiatal generációt szólítja meg, és sokan aggódnak is, hogy a valódi sport helyett ezek a fiatalok csak a számítógépükön vagy telefonjukon találkoznak a versenyekkel. Véleményem szerint ez nem jelent komoly veszélyt (mert a kijelzőn nagyon korlátozott élményt kaphat a játékos), sőt, ezzel szemben sokkal nagyobb előnyként tekintek arra, hogy a már vitorlázókon kívül olyanokat is elérhet a sportunk, aki még nem próbálta vagy netán soha nem is lesz lehetősége kipróbálni azt.

Hogyan tudják a szél, a hullámzás, áramlás sajátosságait megfelelően átvinni a virtuális felületre?

A szimulációs környezet leképzését úgy tudja mindenki a legjobban elképzelni, ha kipróbálja a játékot. Az ingyenes alkalmazások több eszközre és több platformon is elérhetők. Letöltés után megtapasztalhatjuk, hogy milyen hatása van a mások által generált zavart szélnek vagy hogy mennyire változékony a szélirány.

Neked mi lesz a szereped ebben a projektben?

Az együttműködés egyik eleme, hogy a World Sailing vállalta, hogy szakértelemmel támogatja az eSailing Világbajnokság szabályainak megalkotását. A Versenyszabályok Bizottság így kért fel egy jól képzett fiatal nemzetközi versenybírókból és döntőbírókból álló munkacsoportot, hogy működjön együtt a fejlesztőkkel és segítsen javaslatot tenni a játék szabályaira. Engem ért a megtiszteltetés, hogy vezethetem ezt a csapatot, ezzel egy hosszú távon is nagyon izgalmas kihívás részesévé válhattam.

Nagyon izgalmas és innovatív programnak ígérkezik a virtuális VB, amint több részletre derül fény a 2018-as versennyel kapcsolatban, jelentkezni fogunk újabb cikkekkel a témában!