Szabó Roni Oszkár (AVSE) 7. lett, őt Nagy Bendegúz (BYC) követte a 8. helyen. Ezzel a teljesítménnyel nem csak Top 10-es eredményt értek el, de sikerült elkapniuk a jelenlegi Európa Bajnok Stefan Yuillt is. Csak egy hellyel marad el a top 10-től Vladiszavlyev Alexandar (SVE), aki a 11. helyezést érte el, ami szintén kivételes teljesítmény. Verebély Nándor (SVE) 27.helyezésével még bőven benne van az első tizedben - írja Brencsán Dávid a Magyar Vitorlás Szövetség oldalán megjelent beszámolójában.

Részletes eredmények ITT

Az első nap 30-40 csomós déli szél hatalmas hullámokkal érkezett, és a verseny rendezői nem vállalták be a csoportos hajótöréseket, ezért maradtunk a parton. Ezt a halasztást közös forrócsoki partival töltöttük. Ez volt az a nap, amikor jobban eláztunk, mint ha vízen lettünk volna, mert azzal szórakoztunk, hogy ki meddig mer a sziklákon maradni, amelyen időnként átcsaptak a hullámok és mindent beborított a víz.

A második napon 3 futamot rendeztek közepesen erős északi szélben. Ez a nap úgy indult, hogy szakadt a hó és mindenki didergett. Később egyszer csak kisütött nap, és kellemes északi szélben simán lement három futam. Ezen a versenynapon komoly keresztbeverések voltak. A szél is szívesen játszott a versenyzők idegeivel, de a rendezők is hagyták az aszimmetrikus pályát.

A harmadik napon 1 futamot vállaltak. A kezdetben 13 csomós déli szél folyamatosan erősödött egészen 25-ig, a hullámok pedig minden percben nőttek és nőttek.

Összesen tehát 4 futam volt, amelyből egy ejtővel hirdettek végeredményt.

Véleményem szerint minden Mikulás kupáról elmondható, hogy:

  • Hideg van

  • Hatalmas tolongás mind az 1db sólyán

  • Eltűnik a széljelződ

  • Spagetti és forró tea minden mennyiségben.

  • Úszó nénik és bácsik, akiknek a látványától is lilára fagy az arcod.

  • Embert próbáló körülmények a versenypályán

Mindezekkel együtt, van valami bájos ebben a versenyben, ami miatt nagyon szeretjük. A vitorlázás szeretete minden rendező és önkéntes arcán látszik. Ők teszik naggyá a versenyt.

Gratulálunk minden ópésnak!

Kellemes Ünnepeket!

Brencsán Dávid

Az Optimist a legkisebb méretű hajó és ebben az osztályban a legnagyobb létszámú az utánpótlás hazánkban. Az elmúlt években közel duplájára nőtt a ranglistaversenyeken résztvevő OP-s versenyzők száma. 
A Magyar Vitorlás Szövetség az előbbiek miatt kiemelten kezeli a legfiatalabb versenyzők fejlődését és támogatását: a 2017-es költségvetéséből 8 millió forintos támogatásban részesítette az Optimist Osztály Szövetséget.

Szöveg és fotók forrása: hunsail