Elsőként a szabálykönyv 2018-as változásainak összefoglalóját olvashatjátok Bencétől:

Számos fontos kérdésben döntöttek a World Sailing tavaly novemberi éves konferenciáján. Fontos megemlékezni a versenyszabályokban bekövetkező, 2018. január 1-jén hatályba lépett sürgős változásokról is. A változások az aktuális szabálykönyvben vadonatúj, a támogató személyekkel kapcsolatos eljárásokat érintik.

A versenyszabályokat érintő változásokról a World Sailing Tanácsa a Versenyszabályok Bizottság javaslatai alapján dönt. Általános szabályként újdonságok csak az olimpiai éveket követő év januárjától léphetnek hatályba. Kivételt képezhetnek ez alól az egyértelműen szükséges vagy a sürgető fontosságú változások. Ilyen esetekben az egyszerű többség helyett mind a Versenyszabályok Bizottságnak, mind pedig a Tanácsnak legalább háromnegyedes szavazati aránnyal kell támogatnia a javaslatot.

A Versenyszabályok Bizottság 2017-ben rengeteg visszajelzést gyűjtött a World Sailing minősített nemzetközi szakembereitől és a tagszövetségeitől a támogató személyek témakörében. Személyes élményem, ahogy a tavaly májusi Delta Lloyd Regattán néhány döntés kapcsán mi is hosszú beszélgetéseket töltöttünk el a témában, és a versenyről készült jelentésben is megírtuk tapasztalatainkat.

A kérdéskör legalább 2014 őszéig nyúlik vissza, amikor elfogadták a 69. szabály munkacsoportjának arra vonatkozó koncepcióját, hogy miként lehet a támogató személyekre is kiterjeszteni a 69. szabály alkalmazását. Ahhoz, hogy a támogató személyek teljes értékűen integrálhatók legyenek a versenyszabályokba, ezt követően még számos pontot módosítani kellett. Így például létrehozták a támogató személyek meghatározását, és kibővítették a 3. szabályt (a szabályok elfogadását, más sportágakhoz hasonlóan, az ágensként viselkedő  versenyzőkön keresztül valósították meg). A versenyutasítások korábban is gyakran tartalmaztak támogató személyekre vonatkozó szabályokat, mint például a kísérőhajók elhelyezkedésére vonatkozókat. A módosított 60. szabály és az új 64.4 szabály szándéka volt, hogy megteremtsék a támogató személyekkel kapcsolatos tárgyalások összehívásának lehetőségét, és leírják a lehetséges büntetési formákat. A tapasztalatok alapján az eljárásokban azonban nem került minden a helyére…

A sürgős változások a fél meghatározását, valamint a 63.1 és a 64.4 szabályokat érintik. Ezzel egyértelművé válik, hogy az eljárás során a támogatott hajók is felekké válnak. A meghatározásban lévő apróságnak tűnő módosítás komoly következményeket von maga után: a támogatott hajóknak is joguk van a tárgyalás egészén jelen lenni és kérdezhetik a bizonyítékokat bemutató személyeket. A 63.1 szabály jelenlegi változata pedig lehetővé teszi, hogy a támogatott hajók egy támogató személlyel kapcsolatos tárgyalás során, külön óvástárgyalás nélkül is (a 64.4 szabályban szereplő követelmények figyelembe vételével) büntethetők legyenek. A Tanács döntése alapján az új 63.9 szabály is hatályba lép, amely a támogató személyekkel kapcsolatos tárgyalások eljárását határozza meg. A szabály szerint például a tárgyalást megelőzően az óvási bizottság – csakúgy mint a 69. szabály eljárásrendje során – kijelölhet egy személyt a feltételezés előadására, aki ekkor szintén fél lesz a tárgyalásban.

A Magyar Vitorlás Szövetségben az általam vezetett Versenybíró Bizottság feladata a versenyszabályok magyar nyelvre fordítása. A bejegyzésben említett összes változást és fordítását tartalmazó változási és hibajegyzéket még decemberben elkészítettük, és az elérhető az ide klikkelve megtekinthető weboldalon.