Az egynapos programon a résztvevők betekintést nyerhettek a Magyar Vitorlás Szövetség szakbizottságainak működésébe és néhány szűkebb témában bővíthették, frissíthették szakmai ismereteiket, hogy felkészülten vághassanak neki a 2018. évi vitorlásszezonnak.

Nyolcadik éve folyamatosan hirdettük meg a szakemberek éves továbbképzését. 2013 óta a versenybírók rendszeres továbbképzéséhez csatlakoznak a versenyrendezők is, így a programot az MVSZ két érintett szakbizottsága közösen gondozza. A hagyományosan kialakult program szerint a délelőtti blokkokban a bizottságok vezetői mutatják be csapatuk tevékenységeit, eredményeit és adnak tájékoztatást a szakembereket is érintő szabályismereti vagy működési változásokról. Az ebédszünetet követően a képzés valódi szakmai fórummá válik: az elmúlt év tapasztalati alapján változatos előadások és gyakorlatok keretein belül kerül megvitatásra egy-egy téma.

Külföldi tanulmányaim miatt egy év kihagyással a kezdetek óta tagja vagyok az oktatógárdának, idén pedig a Versenybíró Bizottság friss vezetőjeként a délelőtti beszámolónkat is én tartottam meg. A délutáni szakaszban a versenyeket lebonyolító, szolgáltató testületek együttműködéséről tartottam interaktív előadást, amely során a hallgatóság is gyakran kifejtette szakértő véleményét. Versenybírói oldalról Tusnai Gabi, versenyrendezői részről pedig Fluck Benedek és Dávid Júlia erősítette idén az előadócsapatot.

Volt szó viselkedési irányelvekről, nagy mezőnyökre alkalmazható rajtvonal-ajánlásról és nem maradt el a látható és hallható jelzésekkel kapcsolatos szabályok és World Sailing irányelvek ismétlése sem. Újszerű megközelítésként a továbbképzés előkészítésekor a szakemberek szélesebb körét is megszólítottuk, hogy jártasságuknak megfelelően egy-egy témában szeretnének-e rövid előadást tartani, valamint hogy jelentős nemzetközi versenyeken szerzett tapasztalataikról szeretnének-e beszámolni. Erre a célra hoztuk létre a “soft session” névre keresztelt blokkot, amelyben Jamrik Péter mindkét alkalommal tájékoztatta az érdeklődő közönséget a balatoni rádiós rendszerek fejlesztési irányairól, Budapesten pedig Farkas Péter és Náray Vilmos számoltak még be az EUROSAF csereprogram segítségével gyűjtött élményeikről.

A résztvevők nagy száma és a továbbképzéseken tapasztalt hangulat, lelkesedés és az eddigi visszajelzések mind azt mutatják, hogy a folyamatos és következetes munka eredményeként a szakemberek szeretnek eljárni az oktatásra, igénylik azt. Bízom benne, hogy idén sem okoztunk csalódást, és hasznos témaválasztással, élvezhető módon sikerült frissíteni az ismereteket a szezon megkezdése előtt. Minden kollégának sok sikert kívánok a feladati ellátása során, találkozunk a versenyeken!

Fotók: Szántó Áron /Jurylife