A World Sailing közzétette honlapján az olimpiai vitorlásversenyek zsűritagjainak, rendezőinek és felmérőinek kiválasztási rendszerét és feltételeit, valamint a kiválasztott szakemberek névsorát is. Nagyon komoly sikere a magyar vitorlássportnak, hogy mind az olimpiai zsűri, mind a rendezőség tagjai közé meghívtak egy-egy magyar szakembert is: Böröcz Bence a zsűriben, Fluck Benedek pedig a rendezőségben képviseli a magyar vitorlázást.

Böröcz 12 éve foglalkozik bíráskodással, 2012 óta a World Sailing nemzetközi versenybírójaként tevékenykedik. A világ legfiatalabbjaként fokozatosan vállalt és kapott egyre nagyobb feladatokat, számos ifjúsági osztály világ- és Európa-bajnokságán bíráskodott, majd 2014-ben a WS meghívta a nankingi ifjúsági olimpiára, 2016-ban a riói Paralimpiai Játékokra, a tavalyi összevont kvótaszerző vébén Aarhusban pedig a finn osztály vezetőbírója volt. Az idei ugyancsak kvótaszerző finn dinghy ebén a zsűri alelnökeként működött, a  Laser osztály kvalifikációs világbajnokságán Sakaiminatoban pedig a versenybíróság elnöke volt.

Fluck Benedek volt a főrendezője - egyebek mellett - a 2017-es balatonföldvári finn dinghy világbajnokságnak és ő vezette az idei palma de mallorcai Trofeo Princesa Sofia finnes rendezőcsapatát is. Ugyancsak főrendezőként jegyezte a Melges 24 osztály európa-bajnokságát 2016-ban a dél-franciaországi Hyères-ben, valamint a 2018 kora tavaszán ugyancsak Balatonföldváron rendezett Laser ifjúsági ebét és az idén szeptemberi - a Majthényi-Domokos kettős győzelmével zárult - repülő hollandi európa-bajnokságot is.

A WS az olimpia lebonyolító csapatára már korábban megtette a javaslatát, de jó ideig összeférhetetlenségi vizsgálatokat folytattak, így csak most hozták nyilvánosságra a névsorokat. A zsűri 27, a rendezői csapat 20 tagból áll. A kiválasztás során azok a szakemberek jöhettek szóba, akik nemzetközi minősítéssel rendelkeznek, 2016 szeptembere és 2019 augusztusa között bíróként, illetve rendezőként részt vettek az idei előolimpián, az aarhusi összevont WS-világbajnokságon, valamely olimpiai osztály világ-, vagy kontinentális bajnokságán, illetve a világkupa sorozaton. Ezen kívül figyelembe vették az országok közötti, a nemek közötti és az életkorbeli megoszlást is.

A 2020-as tokiói olimpiára a magyar versenyzők közül már kvalifikált Érdi Mári (laser radial), Cholnoky Sára (női szörf), Berecz Zsombor (finn dinghy), Vadnai Benjamin (laser standard), kvótaszerzésre esélyes a Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor alkotta férfi 470-es páros, ők 2020 áprilisában a genovai világkupa fordulón szerezhetik meg az olimpiai indulás jogát.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség