Gyönyörű,napsütésben 8-12 csomós széllel és Érdi Mári futamgyőzelmével indult a második versenynap Miamiban rendezett világkupán. A kiváló kezdést már borúsabb folytatás követte: a következő futamokon 45. és 55. helyen zárt Érdi Mári. Így összetettben  - az egy kiesőt is számítva - 30. helyen áll.

Egy világkupán természetes, hogy a különböző futamokon egymástól nagyon eltérő helyezést ér el egy-egy versenyző. Érdi Mári osztályában - a női Laser Radiálban - 68 futamgyőzelemre képes versenyző van, ezt igazolja az is, hogy már nincs olyan közöttük, aki mindháromszor az első tízben ért volna célba. Az összetettben élen álló litván Andrulytének is van 17. helye, vagy például a második futamot nyerő dán Anne-Marie Rindom is a másik két futamban 23, illetve 15. Érdi Mári is egyetlen újabb jó hellyel nagyot ugorhat majd előre.

Mindenki 100 százalékon pörög

A 470-esben versenyző Gyapjas testvérek - Balázs és Zsombor - egyenletesen teljesítménnyel négy futam után 17. helyen állnak. Ha tartják ezt a jó szintet, akkor majd azzal is előrébb kerülnek, illetve rajtuk is nagyot lökhetne egy jó helyezés az élmezőny elejében, amire bármikor képesek. A helyezésük így is remek, hiszen a gyengébb képességű hajójukkal és felszerelésükkel vitorláznak a tengerentúli versenyen.

Gyapjas Balázs a Hunsail.hu-nak elmondta: “A futamokban próbáltunk minimalis kockazatot vallalva vitorlázni, ennnek meg is lett az eremenye. Továbbra sem csináltunk szélsőséges futamokat. A mezőnyön is jól látszik hogy ez már nem az olimpia utani év, amikor mindenki még lazítgat és új dolgokat probálgat, itt mar mindenki 100 százalékon pörög.”

Tokiói szint

A Laser Standard osztályban versenyző Vadnai testvérek közül ezúttal Benjaminnak volt sikeresebb napja: 27. és 21. helyet szerezte meg, ezzel ő is feljött a mezőny első felébe az összetett 30. helyre. Most Vadnai Jonatánnak nem jöttek a lapok, de ő is 33., vagyis mindketten a papírformának megfelelő helyük környékén tartanak. fontos kiemelni, hogy a tavalyi fejlődésüknek köszönhetően ezek a helyzeések az esetükben papírformának mondhatóak.

Ha a Miamiban versenyző magyarok mindannyian legalább a jelenlegi szintjüket hozzák majd a az idei olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, akkor már akár idén is meglehet mind a négy tokiói indulási jogunk, amelyekben reménykedünk. Ami pedig Miamit illeti, a következő napokban egyre erősödő szelet ígérnek az előrejelzések.

Fotó: Jesus Renedő /Sailing Energy