A tematikus pavilonok berendezésénél a szervezők sem pénzt, sem energiát nem spóroltak, hogy megalkossák a tökéletes életérzést, legyen szó kaliforniai szörfös stílusról, trópusi utazásról, tengermélyi búvárkodásról vagy hegyek közötti kenuzásról. Ez pedig egy észak-német városban, január közepén valljuk be, nem egyszerű feladat.

Szörfparadicsom

A 8A pavilonba lépve azonnal érezzük, hogy itt valami más: a levegő meleg és párás, vízcsobogás hallatszik és színes szörfdeszkák, pálmafák sorakoznak mindenhol. Itt található a Boot egyik legnagyobb attrakciója: a WAVE, ez a szörfözhető állóhullám, ami, nem is csoda, egész nap tele van. Előzetes regisztrációval a látogatók is kipróbálhatják, de a kifogástalan látványról a Boardmasters verseny profi résztvevői gondoskodnak.

A pavilonban még egy medence található: a SUP-ozásra, tow-in szörfözésre kiváló, 65 méter hosszú, 1400 négyzetméteres veszített víztükör, aminek partján flamingók és aligátorok fészkelnek és szörfös legendákkal beszélget a műsorvezető. A medencéken kívül kiteszörf szimulátor, VR szörf, indoboardok és gördeszkák is kipróbálásra várnak, ha pedig csak elücsörögnénk ebben a hangulatban, akkor több chill out zóna, koktélbár is vár minket.

A tenger alatt

A hármas pavilont foglalják el a búvárok: búvártorony, -medence és felszerelések rengetege várja a merülni vágyókat. Látogatásunkkor színpadi tánc szórakoztatta a közönséget, gyerekek játszottak búvárokkal az egyik medencében, míg a másikban vízalatti action fotózás folyt.

A négyes pavilonban alakították ki a Love your ocean szigetet, ami a vizek védelmére hívja fel a figyelmet. A Bracenet halászhálókból készült karkötőkkel és gyermekeknek szóló barkácsműhellyel érkezett, a Sea Shepherd a modern kalózok nemes célját mutatja be. A vízek, és a vízi élővilág tiszteletét

Irány hajózni!

A német hajós társadalom elöregedőben van. A Boot elkötelezetten kiáll a vérfrissítés mellett és igyekszik a gyerekeket is bevonni a vitorlázásba: a tizennégyes csarnokban található vitorlás medencén óriási ventilátorok gondoskodnak a szélről, hogy a gyerekek valóban vitorlázzanak a vízen úszkáló Optimistekben. Emellett kiállít rengeteg német vitorlásklub is, akik így közvetlenül elérhetik a potenciális tagokat. A sok interaktív program, játék és bemutató lényege, hogy a gyermekeket megfogja az élmény és ki akarják próbálni élőben is valamelyik vízisportot. Nem csak az élmények, de a hajókínálat is fókuszál az ifjúságra, mely elsősorban a vitorlások között volt szembetűnő. A jól ismert kishajó és kis katamarán gyártó cégek a teljes palettájukat bemutatva foglalták el az egyik pavilon majd felét színes kis vitorlaerdőt varázsolva a térbe.

A 14-es csarnokban kapott helyet a klasszikus fahajók találkozója is: egyet éppen a kiállítás alatt épít egy hajóács, mellette orrdíszeket farag egy másik. Mintha egy pillanatra időutazásba csöppennénk és visszaugranánk egy 16. századbeli észak-német hajóműhelybe - még a mesterek öltözéke is korhű.

Hegyi kenutúra

A Yellowstone nemzeti parkban érezhetjük magunkat, ha a tizenhármas csarnok evezős részébe érkezünk. Egy 90 méter hosszú, kövekkel és kis fenyőkkel körbevett evezős pályán próbálhatjuk ki a kiállított kajakokat és kenukat, vagy egy beltéri horgászmedencében a számtalan horgászfelszerelés egyikét. Tematikus előadások is várnak minket a parton!

A Boot Düsseldorf ezzel nem csak egy hajókiállítás lesz, hanem egy kikapcsolódási és tanulási lehetőség is.

Fotó: Messe Düsseldorf / ctillmann; videó: Porthole

Szöveg: Michaletzky Luca, Rápolthy Edit