Takácsy Levente már több éve vezet három szervezet (a Spartacus Vitorlás Egylet, a Kereked Vitorlás Klub, valamint a Magyar Szörf Akadémia) együttműködésében téli fizikai felkészülést Budapesten.  Edzésein serdülő optimistesektől kezdve 18 éves válogatott sportolók is részt vesznek, így a közös kooperáció segítségével létszám, illetve korosztály függően kettő, akár három csoportban differenciálva folynak a foglalkozások. Heti kétszer másfél órát találkoznak, így a téli időszakban ez elegendő egyféle szintfenntartásra. Levit kérdeztük arról, hogyan zajlanak ezek az foglalkozások, mikre kell odafigyelni a gyermekek fizikai edzésein.

Az edzések megtervezésekor az egyik alappillér az életkori sajátosságok és a gyermek edzettségi állapota, így egy összetett kérdésről van szó. Levi szerint a legkisebbeknél fontos, hogy a figyelmüket, motivációjukat folyamatosan fenn tudja tartani, így sok különféle játékos feladattal színesíti az edzéseket, a felnőttek edzése szárazabb, feladat/célorientáltabb edzésével szemben. A játékosság mellett nagy hangsúlyt kap a koordináció, ügyesség fejlesztés, hisz ebben a fiatal korban a lehető legfogékonyabbak az emberek eme területen. Ennek kapcsán több különböző szert is használnak, melyek ezen képességek fejlődését szolgálják, például agility létrát, fitballt, zsámolyt, tornapadot, mászókötelet és ugrálókötelet. Levi szerint a gyerekek edzésfelépítésében a fő feladat az alap vázizomzatuk megerősítése, ha erre nem fektetnek elég hangsúlyt, akkor a jövőben folyamatos tartásbeli problémával fognak küszködni, így a kor előrehaladtával a terhelés növekedése nem lesz jó hatással a szervezetükre. Nagyon fontos, hogy már az Optimistes éveik alatt egy folyamatos, jól felépített fizikai programon vegyenek részt, ami elegendő lesz ahhoz, hogy ha bekövetkezik egy hajóosztályváltás, könnyedén és egészségkárosodás nélkül tudják venni az akadályokat.

 

This is how we do it💪 #lasertraining #sailinbyc

Balatonfüredi Yacht Club (@sailingbyc) által megosztott bejegyzés,

Baráth Gábor, azaz Bigi a Balatonfüredi Yacht Club edzője 2009 óta dolgozik edzőként, a szárazföldi edzést nagyon komolyan veszi. Jelenleg főleg a 13-15 éves korosztállyal foglalkozik, a heti két, 1,5-2 órás tornatermi edzések mellett a kisebbekkel uszodába jár, a nagyobbakkal külön koordinációs edzéseket tart, valamint Eplénybe is járnak síelni a gyerekek Gibával (Sigmond Andrással), ha az időjárás engedi. Bigi tapasztalatai szerint a gyerekeknek sokkal fontosabb a közösség élménye és a változatosság, mint az idősebbeknek. Éppen ezért 15-20 percenként ritmusváltást iktat be a programba. Az alapos bemelegítés után fokozatosan növekvő terhelés jön, majd erősítés és lenyújtás, végül játék. Súlyzókat nem használnak, csak saját testsúllyal dolgoznak, interval edzést is képességeiknek megfelelően alkalmaznak. Fontos, hogy a feladatok ne legyenek túl bonyolultak, mivel a gyerekek testtudata még nem olyan biztos, nehezebb a gyakorlatokat betanítani nekik. Fokozottan oda kell figyelni a balesetmegelőzésre, illetve szomorú tapasztalat, hogy sok gyereknek van már valamilyen sérülése, fájdalma – emiatt különösen óvatosan kell megtervezni az edzéseket. Bigi január végén, február elején kicsit visszavesz az edzések intenzitásából, mert a fiatalok ilyenkor fáradtabbak a tél miatt, márciustól pedig indulnak hétvégén a vízi edzések, de a heti két kondi is felkészülés része marad.

Bakóczy Róbert, a Balatoni Yacht Club Optimist edzője arról számolt be, hogy a csapatuknak kétszer van egy héten egy órás edzés. Az egyik tornatermi edzés, amin általános erőfejlesztést és az állóképesség növelését veszik célba. Ehhez kizárólag saját testsúlyt használnak, súlyokat nem. A másik edzés falmászó edzés. Emellett egy előadást is tartottak idén a táplálkozásról és a közösség fontosságáról.

Beliczay Márton, azaz Bőrtok a THE-YKA gyakorlatáról mesélt. Ők szombatonként Agárdon edzenek tornateremben, ahol a gyermekek állóképességét, koordinációs képességét fejlesztik, sok törzserősítő gyakorlatot végeznek és még többet játszanak. 

Fotó: Szántó Áron/ MVSz, BYC Instagram